Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.23., kedd (Lenke)

A Bakony és a főváros környékén időnként megerősödik a szél

MTI- 2016.12.14. 22:45
495
Ilyen időjárásra számíthatunk csütörtökön.

 

Időjárási helyzet Európában

Izlandtól és a Brit-szigetektől nyugatra ciklonok örvénylenek. Emiatt arrafelé erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső. Többközéppontú ciklonrendszer és frontjaik alakítják az időjárást szárazföldünk északkeleti területein, így ott is sok a felhő, és többfelé havazik. Ugyanakkor délen, délkeleten anticiklon helyezkedik el, így általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati és déli vidékén többnyire 10 és 17 fok között változik, Spanyolország déli részén néhol 20 fokot is mérnek. Ettől északkeletre haladva fokozatosan egyre hidegebb van, Északkelet-Európában már többfelé mindössze -11 és -18 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csütörtök estig a Kárpát-medencén is átvonul az északkeleti ciklon frontrendszere, majd ismét magasnyomás épül fel térségünk fölött.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen valószínű csapadék; nyugaton eső, ónos eső, középen hó, majd ónos eső, keleten hó, majd estétől északkelet, észak felől fokozatosan felszakadozik, csökken, majd keleten hajnalban ismét megnövekszik a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék. Reggelig a Tiszántúl középső és déli részén néhány centies hóréteg kialakulhat. Csütörtökön keleten gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, a keleti határnál néhol hószállingózás is lehet, másutt a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északnyugatira, északira forduló szél megélénkül, a Bakony és a főváros környékén időnként meg is erősödik. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, de az északkeleti völgyekben, valamint a fagyzugos tájakon hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 0 és +5 fok között várható, de keleten a tartósabban felhős tájakon egész nap fagypont alatt maradhat a hőmérséklet.

 

Hozzászólások