Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.20., szombat (Illés)

A legtöbb napsütés a Nyugat-Dunántúlon várható

MTI- 2016.09.22. 06:00
403
A csütörtöki időjárásról.

 

Időjárási helyzet Európában

Európa belsejében nagy területen az ilyenkor szokásosnál hűvösebb az idő. A Kelet-európai-síkságon sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, több helyről jelentenek esőt, szitálást, épp emiatt a napi hőingás kicsi, a nappali órákban mindössze 8, 13 fokot mutatnak a hőmérők. Délnyugat felé haladva egyre szakadozottabb a felhőzet, hosszabbak a napos időszakok és egészen az atlanti partvidékig emelkedik a hőmérséklet, hiszen Franciaországban Bordeaux környékén kedden már 25 fokot is mértek. Még ennél is melegebb az idő a Földközi-tenger partvidékén, ahol nem teljesen zavartalan a napsütés, de délutánonként még 26, 29 fokig melegszik fel a levegő, sőt Spanyolország és Portugália déli részén 30, 32 fokos kánikula is előfordul. Jelenleg a legmarkánsabb légörvény a kontinensen Ukrajna felett analizálható. A hozzá kapcsolódó hidegfront a Fekete-tengert és Törökországot szeli ketté, a front előtt áramló forró, de szaharai homokkal telített levegőben Cipruson tegnap még 35 fokot is regisztráltak. A szinoptikus meteorológiai térképeken a már említett ciklonhoz egy nagyon éles melegfront is kapcsolódik, amelynek mentén a trópusi levegő felsiklik a hűvös kelet-európai légtömegre; ennek eredményeként pedig Kelet-Ukrajnában és Délnyugat-Oroszországban vastag, széles felhősáv alakult ki, amelyből tartós és kiadós eső hullott. A légörvény fokozatosan kelet felé távolodik, teret engedve a nyugat felől érkező szárazabb levegőnek. Épp emiatt csütörtökön már Magyarországon is kevesebb lesz a felhő, de ennek ellenére marad az évszakos átlagnál hűvösebb idő.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
A nap hátralévő részében gyengén és erősen felhős területek egyaránt előfordulnak, azonban az éjszaka folyamán egy újabb felhőmező vonul át hazánk felett, amelyből elsősorban a Dunától keletre néhol előfordulhat gyenge záporeső. Hajnaltól előbb az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön, majd reggeltől másutt is egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Napközben országszerte kisüt a nap, de gomolyfelhők képződnek. A legtöbb napsütés a Nyugat-Dunántúlon várható, míg kevesebb az Észak-Alföldön. Számottevő csapadék nem valószínű, de a felhősebb északkeleti megyékben egy-egy jelentéktelen zápor lehet. Az északi szél napközben a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon kissé megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a felhőzeti viszonyok függvényében 3 és 10 fok között alakul, de a hajnalban derült borsodi, nyírségi fagyzugokban ennél hidegebb is lehet, akár gyenge talajmenti fagy is előfordulhat.

 

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18, 19 fok körül várható.

Hozzászólások