Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.22., hétfő (Magdolna)

Akár 20 fok is lehet

MTI- 2016.10.24. 06:42
352
Ilyen idő várható hétfőn.

Időjárási helyzet Európában

Európa nagyobb része továbbra is fázik; a szárazföld északkeleti felén az átlagosnál hűvösebb az idő. A középpontjával az Ural előterében lévő nagykiterjedésű magasnyomást hideg levegő tölti ki. Területén - beleértve a déli, keleti peremét is - délutánra többnyire 1 és 7 fok közé emelkedik csupán a hőmérséklet, és sokfelé borult az ég, párás, helyenként tartósan ködös a levegő.

A másik nagy légköri képződmény, amely  egyre nagyobb szerepet játszik a kontinens időjárásában a nyugati partvidék közelében örvénylő ciklon. Ennek áramlási rendszerében meleg levegő érkezik a Pireneusi-félsziget, Dél-Franciaország, valamint a Földközi-tenger térségébe, Spanyolország délkeleti partvidéke mentén 25, 26 fokos csúcsértéket is mérnek. Hétfő estig a magasban már a Kárpát-medence fölé is melegebb levegő áramlik; helyenként jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, de lesznek tartósan borult, párás, hűvös körzetek is.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap a rétegfelhőzet átmenetileg tovább ritkul, zsugorodik, majd éjszaka ismét több helyen terjeszkedik, illetve köd is képződik. Hétfőn északon, északkeleten többnyire erősen felhős, párás időre számíthatunk, délebbre lehet szakadozottabb a felhőzet, az ország déli, délnyugati harmadán hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. Kezdetben a párás, ködös részeken néhol szitálás, hétfőn északkeleten elszórtan gyenge eső is valószínű. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi felén néhol megerősödhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 14 és 19 fok között alakul, de a tartósan felhős, párás helyeken 10 fok közelében marad, a hosszabban napos délnyugati határszélen pedig 20 fok is lehet.

Hozzászólások