Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Akár 30 fok is lehet ma

MTI- 2016.09.09. 05:00
413
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése.

Időjárási helyzet Európában

 


Európa nagy részén folytatódik az ilyenkor megszokottnál melegebb, nyárias idő. Kontinensünk középső területein szinte zavartalanul napos, száraz az idő, a csúcshőmérséklet 24 és 33 fok között változik. Ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéje fölött egy magassági hidegörvény hatására erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok fordulnak elő, helyenként felhőszakadás és ennek következtében villámárvíz is kialakul. Olaszország déli részén, valamint Görögországban mérsékeltebb a felmelegedés, délután mindenütt 30 fok alatt marad, Macedóniában helyenként még a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet. Továbbra is kánikula van Spanyolországban, ahol a nappali órákban általában 35, 40 fokot mérnek, de Portugáliát már elérte egy hidegfront, emiatt mérséklődött a meleg. Változékonyabb az idő szárazföldünk északnyugati, északi vidékein, arrafelé ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást. Gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 23 fok között alakul, de helyenként a 10 fokot sem éri el. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklonális hatások alakítják, folytatódik a nyárias idő.


Várható időjárás az ország területén péntek estig

 

 

A sok napsütés mellett pénteken is időnként megnövekszik a felhőzet, csapadék nem várható. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de pénteken az Alföldön megélénkül a keleti, északkeleti szél. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 fok körül alakul.

 

Hozzászólások