Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Csapadékos szombatunk lesz

MTI- 2016.11.12. 06:40
582
Esni fog. Csak az a kérdés, hogy eső, vagy hó?


Időjárási helyzet Európában:

A Kelet-európai-síkság felett markáns ciklon örvénylik, amelynek területén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik vegyes halmazállapotú csapadék. Az esőtől az ónos és fagyott esőn át a havazásig szinte minden előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke -8 és +5 fok között változik, de a Fekete-tengertől északra a ciklon melegszektorában 13, 20 fok is előfordul. Ugyanakkor a légörvény északi oldalán rendkívül hideg légtömeg helyezkedik el, több helyen -10 fok alatt marad a hőmérséklet. Ugyanilyen hideg van a Skandináv-félsziget északi felén, ott azonban anticiklon alakítja az időjárást, csapadék nincs, és a felhő is kevés. A Nyugat-Európa felett elhelyezkedő alacsonynyomású légörvény területén felhős az ég, eső, havazás egyaránt előfordul, a csúcshőmérséklet 0 és +10 fok között alakul. Ennek előoldalán, Észak-Olaszország felett ciklogenezis zajlik, már most sok a felhő, és néhol az eső is esik. A fokozatosan mélyülő ciklon szombat estig a Balkán-félszigeten vonul át, de felhőzete és csapadékrendszere eléri a Kárpát-medencét is, nálunk vegyes halmazállapotú csapadékot produkál.


Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Az eső szombaton előbb a dunántúli hegyekben, este a Dunántúlon alacsonyabb magasságokban és északkeleten is havas esőbe, havazásba vált át. Az ország középső és déli részén 20 mm-t meghaladó mennyiség valószínű. Az éjszakától északira, északkeletire forduló szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések is lehetnek. Ez a Bakonyban és az Alpokalján hófúvásokat okozhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.


Hozzászólások