Keresés
-18O
Veszprém
2020.05.30., szombat (Janka, Zsanett)

Délelőtt mindenhol feloszlik a köd

MTI- 2016.12.16. 06:00
571
Ilyen idő lesz pénteken.

 

Időjárási helyzet Európában

Közép-Európában decemberben eddig szokatlanul magasan alakult a légnyomás, ami az egész kontinens időjárási folyamatait és hőmérsékleti elrendeződését alapvetően meghatározza. A középpontjával most Lengyelország felett elhelyezkedő anticiklon keleti oldalán sarkvidéki légtömeg tart dél felé, emiatt még a mediterrán Görögországban is jellemzően 10 fok alatti a hőmérséklet, sőt Európa keleti részén egész nap fagy. Különösen zord az idő a Moszkva-Volgográd vonaltól északkeletre, ahol nagy területen még napközben is -10 foknál hidegebb van, ráadásul az elmúlt időszakban arrafelé jelentős hóréteg halmozódott fel, vastagsága az orosz területeken és Lappföldön a 20-50 centit is eléri. Ezzel szemben az említett anticiklon nyugati oldalán enyhe levegő a meghatározó; a Brit-szigeteken, Franciaországban 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sőt Baszkföldön, valamint a Földközi-tenger nyugati medencéjében 16, 19 fok is előfordul, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken pedig nyáriasan meleg 23, 25 fokról érkezik jelentés. Egy hét szünet után szerdán Portugáliát és Andalúziát újabb jelentős csapadék öntözte, emellett Dublin környékén is kiadós eső hullott, miközben Kelet-Európában szerdán még többfelé havazott. A Kárpát-medencében a hét további részében szárazra fordul az időjárás, mivel a tőlünk északkeletre elhelyezkedő magasnyomású légköri képződmény tovább erősödik, peremén pedig hideg, kontinentális levegő érkezik az ország fölé.

Párás, poros idő Budapesten
Forrás:MTI Fotó: Mohai Balázs

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Késő délutántól a megélénkülő északkeleti széllel beszivárgó, száraz kontinentális levegő hatására egyre nagyobb területen kiderül az ég, hajnalban már csak a Dunántúl nyugati felében lehet több felhő. Az éjszaka folyamán szélcsendes Észak- és Nyugat-Dunántúlon, a főváros térségében, valamint a nógrádi völgyekben foltokban zúzmarás köd képződik. A köd péntek délelőtt mindenütt feloszlik, általában derült, száraz, napos idő várható, legfeljebb a nyugati megyékben lehet kevés felhő. Az északkeleti szél pénteken már csak az Alföldön, a déli szél a Fertő-tó környékén élénkülhet meg. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben és a Tiszántúl vékony, hóborította területein akár -13 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 0 és +5 fok között valószínű.

 

Hozzászólások