Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Délután egyre többfelé alakul ki eső

MTI- 2016.11.19. 06:02
536
A szombati időjárásról.

Időjárási helyzet Európában


Északnyugat-Európa fölött egy hatalmas ciklon örvénylik, amely meghatározza szárazföldünk nagy részének időjárását. A ciklon területén általában erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, az északkeleti tájakon pedig havazik. Ugyanakkor kontinensünk keleti és déli vidékének időjárását anticiklon alakítja. Errefelé a hajnali párásság és köd feloszlása után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, helyenként azonban egész nap megmarad az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de néhol szitálás előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet Északkelet-, Kelet-Európa nagy részén +2 és -10 fok között változik, sőt az Ural előterében -11, -16 fokot is mérnek. Enyhe az idő Nyugat-, Délnyugat-Európában, ahol a kora délutáni órákra többnyire 10 és 22 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé az említett ciklon előoldalán délies áramlással egyre melegebb, eleinte száraz, majd nedvesebb levegő áramlik, folytatódik az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb idő.


Várható időjárás az ország területén szombat estig

Éjszaka változóan felhős lesz az ég, de a nyugati határszélen és északon több lesz a felhő, ott néhol gyenge eső is előfordulhat. Szombaton eleinte a Dunántúlon, majd délután keleten is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de a Tiszántúlon estig kevesebb lesz a felhő. Délelőtt nyugaton és északon, délutántól a Dunántúlon egyre többfelé alakul ki eső, a Tiszántúlon azonban csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik, sőt a Kisalföldön időnként viharos széllökések is lehetnek. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 17 fok között várható.


Hozzászólások