Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Délutánra itt a jó idő?

MTI- 2016.09.06. 05:45
451
A hétfői esős idő nem marad sokáig.

 

Időjárási helyzet Európában

A Balti-tenger déli része fölött örvénylik az a ciklon, amely meghatározza Közép-Európa és a balti államok időjárását. Errefelé jellemzően erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Ugyancsak ciklon örvénylik Írországtól nyugatra, amely a Brit-szigeteken okoz szintén felhős, csapadékos időt. Eközben az Ibériai- és a Balkán-félszigeten, valamint a Kelet-európai-síkság déli részén túlnyomóan napos, csapadékmentes az idő, délkeleten felhő is alig jelenik meg az égen. Spanyolország déli részén 40, 42, Görögországban és Bulgáriában 30, 33 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását egy észak felől fölénk helyeződő magassági hidegcsepp alakítja, a felhőzet jelentős csökkenésére és a csapadéktevékenység tartós megszűnésére kedd délutántól számíthatunk, addig azonban sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet.

Nincs itt még az igazi ősz
Forrás:Off Média

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Estére a zárt felhőzet és a kiterjedt csapadékzóna a Tiszántúlra húzódik. Eközben a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén a képződő gomolyfelhőkből estig elszórtan záporok, zivatarok pattanhatnak ki, majd ezek az esti órákban megszűnnek. Éjszaka a Tiszántúlon marad a borult idő, de már ott is egyre kevesebb helyen eshet, ugyanakkor a Dunántúlon újra megnövekszik a felhőzet, és elsősorban az ország északi harmadán ismét több helyen eleredhet az eső, záporeső. Kedden a nap első felében jellemzően erősen felhős lesz az ég, a Dunántúlon, északon és délkeleten délelőtt még több helyen lehet kisebb csapadék, majd délutántól fokozatosan mindenütt megszűnik a csapadéktevékenység, estére az Alpokalján is. Délutántól északkelet felől gyorsan csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap. Az északias szelet elsősorban nyugaton és az Északi-középhegység térségében kísérhetik erős széllökések, de zivatarok környékén és kedden a Dunántúl északi szélre érzékeny helyein viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban az Alföldön foltokban pára, köd is képződhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúlon 18 és 23, a Dunától keletre 23 és 29 fok között alakul. Az Alpokalján lesz a leghűvösebb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmelegebb.

 

Hozzászólások