Keresés
-18O
Veszprém
2020.05.30., szombat (Janka, Zsanett)

Délutántól már veszít erejéből a szél

MTI- 2016.12.01. 18:06
448
ilyen idő lesz pénteken.

Időjárási helyzet Európában

 

Nyugodtnak mondható a kontinens nyugati felének időjárása, hiszen arrafelé egy masszív anticiklon található. A magasnyomást száraz levegő tölti ki, ezért alapvetően napos az idő. Csupán az Ibériai-félsziget fölött felhős az ég, ahol egy elöregedett ciklon felhőrendszeréből néhol az eső is esik. Európa keleti, de különösen északi területeinek időjárása ennél változékonyabb. A Kelet-európai-síkság fölött egy okkludálódott ciklon felhőzetéből nagy területen havazik, egy újabb ciklon pedig éppen kialakulóban van Norvégia déli része fölött. Az Ural előterében igen hideg van, a csúcshőmérséklet -10 fok alatt alakul, sőt néhol a -20 fokot sem éri el! Másutt jóval enyhébb az idő, de 10 fokot meghaladó maximum-értékeket csupán a Földközi-tenger térségében mérnek. Péntek estig a Kárpát-medencét is eléri az újonnan kialakuló ciklon, melynek következtében nagy területen viharossá fokozódik a szél.


Várható időjárás az ország területén péntek estig

Az éjszaka első feléig általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de délnyugaton és északkeleten szakadozottabb lehet a felhőtakaró. Szórványosan várható gyenge eső, legfeljebb a hegyekben hullhat vegyes halmazállapotú csapadék. Az éjszaka második felében felszakadozik, pénteken pedig fokozatosan csökken a felhőzet. Délelőtt és a déli órákban ismét előfordulhat szórványosan csapadék: eleinte zápor, majd egyre inkább havaseső-zápor, hózápor valószínű. A délnyugati tájak kivételével egyre jobban megerősödik a nyugati, északnyugati szél, éjszaka, illetve péntek délelőtt nagy területen lesznek viharos széllökések. Délutántól már veszít erejéből a szél. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között várható, délnyugaton az alacsonyabb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet péntek délelőtt 5 és 9 fok között valószínű, a déli, délutáni időszakban már csökken a hőmérséklet.

 

Hozzászólások