Keresés
-18O
Veszprém
2019.05.20., hétfő (Bernát, Felícia)

Derült idő lesz szombaton

MTI- 2016.12.03. 07:40
469
A szombati időjárásról.

Időjárási helyzet Európában

Európa nyugati felén anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A Brit-szigetektől a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódó magasnyomás területén többnyire napos, száraz az idő. Délnyugaton még mindig meleg van, Dél-Spanyolországban 18, 19 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Lényegesen más időjárás jellemzi a szárazföld keleti felének időjárását. A Skandináv-félsziget feletti nagykiterjedésű ciklon hatására sok a felhő, a Kelet-európai-síkságon többfelé havazik.

A ciklon déli peremén kialakult gyorsmozgású peremhullám a Lengyel-alföldön, a Kárpát-medencében szeles időt okoz, többfelé viharos az északnyugati szél. Finnországban, Oroszország európai területén továbbra is fagy napközben is, és az erős magassági áramlásban szombaton már a szárazföld középső területei fölé is hideg levegő áramlik. A Kárpát-medencében a hétvégén a sokévi átlagnál hidegebb idő valószínű, de az érkező levegő alacsony nedvességtartalmának köszönhetően sok lesz a napsütés.


Várható időjárás az ország területén szombat estig

Éjszaka és szombaton napközben már csak az északkeleti határ közelében lehet időnként több a felhő felettünk, másutt derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Csapadék északkeleten sem valószínű. A sokfelé viharos északnyugati szél estére fokozatosan mérséklődik, az éjszakai óráktól már csak a középső területeken valószínű egy-egy erős széllökés. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között valószínű, a szélvédett területeken lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 2 és 5 fok között alakul.


Hozzászólások