Keresés
-18O
Veszprém
2020.10.26., hétfő (Dömötör)

Ez a teendő árvíz és villámárvíz idején

Offmedia- 2016.07.28. 13:49
712
Általános információk a hatékony árvízvédelem érdekében a katasztrófavédelemtől.

 

Az elmúlt hetekben szokatlanul sok csapadék hullott le Veszprém megye területén. A rövid idő alatt érkező nagy mennyiségű esővíz udvarokat, pincéket árasztott el, utakat mosott alá, valamint több helyen idézett elő villámárvizeket is.


Mi magunk is sokat tehetünk egy káresemény megelőzésének érdekében, amennyiben a szakemberek utasításait betartjuk:

- Ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell áthaladni, legalább ketten induljunk el, hogy segítséget tudjunk nyújtani egymásnak egy esetleges váratlan helyzet esetén. Átkelés előtt minden esetben győződjünk meg a víz mélységéről, és vegyünk fel megfelelően védő lábbelit.

- Ne veszélyeztesse senki az életét a család értékeinek védelmével, mert a hátra maradt ingatlanok, egyéb vagyontárgyak őrzését a rendőrség, polgárőrség, őrző-védő szervezetek végzik. Minden esetben az emberélet védelme a legfontosabb szempont.

- Ne kíséreljen meg átkelni a hömpölygő vízen, mivel nem ismeri annak mélységét és sodrásának erejét – már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

- Autóval se kísérelje meg az átkelést az áradaton – már a 30-40 centiméter mélységű víz is károsíthatja gépjárművét olyan mértékben, hogy az leálljon.

A napokban, Veszprém megyében is előfordult villámárvíz. Kapolcson a Kossuth Lajos utcával párhuzamosan folyó patak duzzadt fel, majd lépett ki medréből.

Ezek a gyorsan keletkező helyi vízkárok komoly problémákat okozhatnak, amennyiben a település védekezése szempontjából kritikus helyeket nem kezeljük kellő gondossággal. Sokan hajlamosak alábecsülni a hirtelen áradás okozta veszélyeket, valamint annak valószínűségét, így a preventív intézkedések gyakran nem megfelelő mértékűek.

A villámárvíz legnagyobb veszélye a kiszámíthatatlansága, ezért a lakóházak közvetlen közelében található vízfolyások időszakos tisztítására, ellenőrzése egész évben nagy hangsúlyt kell fektetni. Ez egy költségigényes, de elengedhetetlen feladat, ugyanis az emberi élet, az egyéni és nemzeti vagyon biztonságának védelme elengedhetetlen feladat - írja honlapján a katasztrófavédelem.

 

Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások