Keresés
-18O
Veszprém
2019.04.20., szombat (Tivadar)

Hétfőre mérséklődik a szél

MTI- 2016.10.30. 16:11
431
Hétfőn az ország nagy részén kevés felhőre, sok napsütésre számíthatunk.

Időjárási helyzet Európában


Ciklonok örvénylenek Izland, illetve a Kelet-európai-síkság térségében. Áramlási rendszerükben száraz, hideg levegő érkezik Skandinávián át Közép-Európába, ezeken a területeken sokfelé napos, csapadékmentes, de szeles az idő. A kelet-európai ciklon térsége jelenleg a kontinens leghidegebb része, hajnalban többnyire +3, -5 fok közé hűl le a levegő, és napközben általában 0, +8 fok között alakul a hőmérséklet.
A ciklon csapadékzónájában havas eső, havazás is előfordul. A kontinens nyugati része fölött anticiklon helyezkedik el, általában több órára kisüt a nap, de hajnalban sokfelé párássá válik a levegő, köd képződik, ami helyenként napközben is tartósan megmarad. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Brit-szigetektől a Fekete-tengerig 11 és 17 fok között alakul. A mediterrán térségben napos idő uralkodik, általában 18, 25 fokig, sőt az Ibériai-félszigeten helyenként 26, 28 fokig melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek, gyengül a nappali felmelegedés, és az eddiginél több helyen kell hajnali fagyra számítani.


Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Hétfőn az ország nagy részén kevés felhőre, sok napsütésre számíthatunk, de keleten, északkeleten több lehet a felhő. Számottevő csapadék nem valószínű. Hétfőre mérséklődik a légmozgás, de erős széllökés helyenként még előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között várható, de főként északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 13 fok között alakul.


Hozzászólások