Keresés
-18O
Veszprém
2019.08.25., vasárnap (Lajos, Patrícia)

Így módosul a vasúti menetrend

Offmedia- 2016.10.07. 13:00
921
Pályafelújítások és menetrendi módosítások a vasútvonalakon.

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Forrás:Off Média

Belföldi vasúti hírek

A Budapest–Komárom–Győr–Hegyeshalom vonalon október 16-ig Kelenföld és Budaörs között pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.  Néhány vonat csak Kelenföld és Tatabánya között jár. Jónéhány járat munkanapokon, a teljes útvonalon kimarad a menetrendből. Pótlásukra a Budapest–Győr közötti sebesvonatok Kelenföld és Tatabánya között minden állomáson megállnak, ez esetben pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.

-----

A 2-es számú Budapest–Esztergom vasútvonalon felújítási és villamosítási munkák miatt megváltozott a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. Az őszi hétvégeken – péntek estétől vasárnap üzemzárásig – a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek. Péntekenként az utolsó személyvonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 17:20-kor, Esztergomból a fővárosba 19:11-kor indul. A péntek esti járatok, valamint szombaton és vasárnap minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól Esztergomig. Péntek este az első pótlóbusz a fővárosból 18:05-kor, Esztergomból 20:10-kor indul. A korlátozásban érintett hétvégék: október 7-9., november 4-6., november 11-13.

 • A pótlóbuszok Budapestről, a VOLÁNBUSZ Árpád hídi állomásáról indulnak és oda is érkeznek.
 • Egyes településeken a buszok útvonala nem érinti a vasútállomásokat, vasúti megállóhelyeket a közút eltérő vonalvezetése miatt.
 • Az E jelzésű vonatpótlók járnak Budapest és Esztergom között a teljes útvonalon. Ezek a buszok a fővárosban – Üröm vasúti megállóhely kivételével – nem érintik a 2-es vonali állomásokat, valamint Solymár vasútállomás helyett Solymár elágazásnál (Auchan áruház), Piliscsaba vasútállomás helyett Piliscsaba iskola, Volán autóbuszmegállónál állnak meg.
 • Az S jelzésű vonatpótlók csak Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek, továbbá – az E jelzésűtől eltérően – Solymár vasútállomásnál és Pilisszentiván községháznál veszik fel az utasokat.
 • Klotildliget és Szabadságliget megállóhelyek között a P jelzésű betétjáratok közlekednek.
 • Az említett hétvégéken, szombaton és vasárnap az Esztergom–Komárom vonalon is pótlóbuszok közlekednek Esztergom és Tokod között.


November 30-ig – néhány nap kivételével – az éjszakai időszakban a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon Budapest felé az első kettő, illetve Esztergom felé az utolsó kettő vonat helyett szintén vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Szabadságliget–Pilisvörösvár, valamint Klotildliget–Piliscsaba között csatlakozó betétjáratok közlekednek a Pilisvörösvár–Esztergom közötti vonatpótló autóbuszokhoz. Az ünnepi forgalomra tekintettel az október 23-i és november 1-jei hétvégén Budapest és Esztergom között nem kell pótlóbuszokkal utazni.

-----

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon pályakorszerűsítés miatt Siófok és Fonyód között vonatpótló buszokkal kell utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változott a menetrend, a Kaposvár–Fonyód vonal Osztopán és Fonyód közötti szakaszán minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A december 10-i menetrendváltásig érvényes változások után – a munkálatok folytatása miatt – továbbra is korlátozásokra kell számítani. A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg.

 • A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon az ütemes gyorsvonatok és személyvonatok részben módosított menetrend szerint közlekednek, az ütemes gyorsvonatok menetrendje Budapest és Siófok között változatlan marad.
 • A Budapestről induló ütemes gyorsvonatok a hosszabb közúti menetidő miatt Fonyód–Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy–Keszthely között később, ellenkező irányban Nagykanizsa–Fonyód, illetve Keszthely–Balatonszentgyörgy között korábban közlekednek. Budapest–Nagykanizsa, valamint Budapest–Keszthely között a gyorsvonatoknál – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 28-33 perccel megnő az eljutási idő.
 • Az AGRAM nemzetközi InterCity vonat módosított útvonalon Budapest-Keleti–Dombóvár–Gyékényes érintésével, kerülő útvonalon, a Budapest–Dombóvár közötti ütemes InterCity vonattal egyesítve közlekedik.
 • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították. Az átszállási idő minimum 5-6 perc.
 • A Kaposvár–Fonyód vonalon minden vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A vonatok helyett Osztopán és Fonyód között autóbuszok szállítják az utasokat. Kaposvár–Fonyód között – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 8-18 perccel megnő az eljutási idő.

-----

A Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vasútvonalon december 10-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakorszerűsítési munkálatok miatt, valamint Szerencs és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, ugyanakkor csoportok együttes elhelyezését és a kerékpárszállítást nem tudja biztosítani a MÁV-START. A gyorsjáratú autóbuszok nem térnek be a vasúti megállóhelyekhez.

-----

A Budapest–Cegléd vonalon, október 7-én 21:25-től 10-én 5:05-ig Ceglédbercel-Cserő és Cegléd között karbantartási munkák miatt a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

-----

A Budapest–Székesfehérvár vonalon, október 15-én 20:40-től 21-én 6:05-ig és október 24-én 19:05-től 28-án 6:10-ig Kelenföld és Tárnok között karbantartások miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

-----

A Budapest–Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonalon október 15-től 16-ig pályakarbantartás miatt a vonatok menetrendje módosul, illetve Pusztaszabolcs és Dunaújváros között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

-----

A Barcs–Pécs vonalon október 21/22-én éjszaka, majd október 24/25-től 25/26-ig éjszakánként Abaliget és Pécs között vágányjavítást végeznek. A vonatok menetrendje módosul, illetve Szentlőrinc és Pécs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

-----

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza vonalon október 16-án Abony–Szolnok között végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

-----

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 17-től 21-ig pályafelújítást végeznek. A vonatok menetrendje módosul, illetve Tiszafüred és Füzesabony között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

-----

A Budapest–Lőkösháza vonalon, Mezőberény és Békéscsaba között október 16-tól 20-ig javítják a vágányokat. A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A román vasúttársaságtól kapott előzetes tájékoztatás szerint a 72-es számú Traianus InterCity vonat október 18 és 21 között később érkezik Lőkösházára, így a vonat nemzetközi része az érintett napokon a Csanád InterCity vonattal közlekedik Lőkösháza–Budapest között.

-----

Vésztő–Gyoma, illetve Vésztő és Szeghalom között javítják a vágányokat október 28-ig. Az utasoknak Vésztő és Szeghalom, illetve Vésztő és Gyoma között vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk.

-----

A Sopron–Győr vonalon pályakarbantartást végeznek október 10-től október 14-ig, naponta 7:05-től  16:30-ig. A hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Sopron és Kapuvár között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vágányzár idején Fertőszentmiklós és Pamhagen között néhány vonat helyett módosított menetrend szerint vonatpótló autóbuszok járnak.  

-----

A Szombathely–Hegyeshalom vonalon karbantartás miatt október 10-től 14-ig, a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.


Hozzászólások