Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.20., szombat (Illés)

Ilyen időnk lesz pénteken

MTI- 2016.10.14. 05:43
580
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése.

 

Időjárási helyzet Európában

Hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra anticiklon terül el, amely egész Észak-Európa időjárását befolyásolja. Arrafelé többnyire derült az ég, csak helyenként, elsősorban a Kelet-európai-síkság északi felén van több felhő, és helyenként havazás, hózápor is előfordul. Ennek oka, hogy benyúlik ide egy szomszédos ciklon frontrendszere. A hőmérséklet csúcsértéke a felhős tájakon 0, +6, a napos részeken, illetve az Atlanti-óceánhoz közel eső területeken 7, 15 fok között alakul. Változékonyabb idő van Európa déli részén, ahol két ciklon is megfigyelhető. Az egyik középpont a Fekete-tenger felett található, ami miatt annak partvidékén, illetve Ukrajna és Fehéroroszország legnagyobb részén borult az ég, sokfelé esik az eső, a Kárpátokban havazik. A csúcshőmérséklet 10 fok körül, illetve kevéssel e felett alakul. A másik légörvény Spanyolország felett helyezkedik el, ott is borongós, csapadékos az idő, általában 13, 20 fokot mérnek a délutáni órákban. Péntek estig a Kárpát-medence ennek a ciklonnak az előoldali áramlásrendszerébe kerül, a magasban intenzív melegedés kezdődik, de ez csak részlegesen jelentkezik majd a talaj közelében.

Forrás:Off Média

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Kezdetben délnyugaton kissé felhős lesz az ég, de másutt is fokozatosan csökken a felhőzet. Éjszaka délnyugat felől újra befelhősödik, foltokban köd képződik, majd pénteken már többnyire erősen felhős ég lesz a jellemző. Emellett nyugaton rövidebb, keleten hosszabb felszakadozások lehetnek. Csapadék nem valószínű. Egyre inkább keleti, délkeleti áramlás lesz a jellemző. Az éjszaka második felétől a Kisalföldön, a Bakonyban és az Alpokalján élénk, majd erős széllökések is várhatók.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunától keletre -1, +4, a Dunántúlon 4, 7 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 9, 16 fok között alakul, északkeleten lesz a leghidegebb, a Dél-Dunántúlon a legmelegebb.

 

Hozzászólások