Keresés
-18O
Veszprém
2019.05.20., hétfő (Bernát, Felícia)

Ilyen időnk lesz szerdán

MTI- 2016.11.09. 06:00
605
Te várod már a havat?

 

Időjárási helyzet Európában:

A balti államok felett egy nagyméretű ciklon örvénylik, amelynek áramlási rendszerében napok óta több hullámban érkezik a nedves levegő Észak- és Közép-Európa fölé. Nagy területen felhős ezért az idő, több helyen esik az eső, és hozzávetőlegesen az északi szélesség 56. fokától északra a fagypont alatti maximum-hőmérsékletek mellett havazik is. Ciklon mélyült ki Izland felett és a mediterrán térségben is, utóbbi a Balkán-félszigeten okoz jelentős, helyenként napi 50-60 mm-t elérő csapadékot. Kevésbé felhős tájakkal főként csak Délnyugat-Európában találkozhatunk, ahova egy anticiklon szállít valamivel szárazabb levegőt. A napsütés hatása a hőmérséklet térbeli eloszlásán jól tükröződik, hiszen ezeken a területeken általában 16 és 23 fok közé melegszik fel délután a levegő, de Olaszországban néhol 25, 26 fok is előfordul. A Kárpát-medence térségébe a déli ciklon mögött szerdán már szárazabb levegő érkezik, így rövid időre mindenhova visszatér a naposabb idő.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Szerdán kora délutánra a keleti tájakon is megszűnik a tartós csapadék, és ezzel együtt mind nagyobb területen naposra fordul az idő. Felhősebb körzetek főként Szabolcsban és Borsodban maradnak, ahol délután egy-egy kisebb zápor is előfordulhat. Kedden az északi, szerdán az északnyugati szél több helyen megélénkül, szerdán eleinte az Észak-Dunántúlon egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között várható, fagyra a hajnaltájt már kevésbé felhős Nyugat-Dunántúlon számíthatunk.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 5 és 9 fok között valószínű.

 

Hozzászólások