Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Kevés a pénz az érműtétekre, ezért magas az amputációk száma Magyarországon

MTI- 2016.10.21. 07:04
322
Többet fizet az OEP egy combközépi amputációért, mint a végtag megmentését célzó beavatkozásokért.

Magyarországon háromszor annyi amputációt végeznek el, mint az Európai Unió többi országában; ez az arány pedig nem változik - közli a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) adatait pénteki számában a Magyar Hírlap.


A Rezasz megfogalmazása szerint az utóbbi években egyik kormányzat alatt sem sikerült alapvető javulást elérni az érsebészet állami egészségügyi finanszírozásában, mivel az úgynevezett rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül.

 
Az egyik legjellemzőbb adat, hogy egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért.

Az augusztus 1-jén megjelent új HBCS (homogén betegségcsoportok) finanszírozás változása nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség elmúlt években beadott javaslatait. Ennek következtében - hívja fel a figyelmet a Reszasz - továbbra sem várható javulás: az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában.


Hozzászólások