Keresés
-18O
Veszprém
2019.12.13., péntek (Luca, Otília)

Környezetkárosítás: építési törmelékkel töltötték fel a Balatont

Offmedia- 2016.09.18. 12:41
1910
Vádemelési javaslattal zárult a Natura 2000 természetvédelmi területen folytatott, a Balaton medrét is érintő területfeltöltés miatt indult büntetőeljárás.

A nyomozás adatai szerint a 2015 tavasza és a 2016. április negyedike közötti időszakban egy Balatonalmádiban, a tó partján található földterületen egy siófoki vállalkozó a szükséges engedélyek beszerzése nélkül területfeltöltési munkálatokat végeztetett.

Forrás:police.hu

A feltöltés érintette a Balaton medrének 19 négyzetméteres területét is. A beszerzett igazságügyi szakértői vélemények szerint az építési törmelékkel történt területfeltöltés következtében a Balaton, mint felszíni víz területe csökkent, a teljes feltöltött területen - mint vizes élőhely – a növény és állatvilág jelentős mértékben megváltozott.

A szakértői vélemények szerint a Natura 2000 hálózat részét képező terület természetes állapotának visszaállítása emberi beavatkozással is legalább 4-8 évet vesz igénybe. A Balatonalmádi Rendőrkapitányságon a 60 éves siófoki K. J. ellen környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított vizsgálat befejeződött. Az ügyiratot a napokban vádemelési javaslattal küldte meg a nyomozó hatóság a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Hozzászólások