Keresés
-18O
Veszprém
2019.08.25., vasárnap (Lajos, Patrícia)

Néhol viharos szél is lehet szombaton

MTI- 2016.10.29. 07:00
493
Murphy, hogy hétvégére romlik el az idő.


Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati részén markáns ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere a Skandináv-félszigettől a Kelet-európai-síkságon és a Benelux-államokon át egészen a Brit-szigetekig húzódik. Emiatt a felsorolt tájakon többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső. Sekély ciklon okoz felhős, helyenként esős időt Olaszország déli területein. A két rendszer között Franciaországtól a Kárpát-medencén és Dél-Oroszországon át egészen az Ural előteréig anticiklon helyezkedik el. Területén a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet feloszlása után változóan felhős az ég, néhány órára kisüt a nap, de helyenként tartósan felhős marad az ég. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk keleti és északi vidékein általában 1 és 10 fok között változik, de északkeleten helyenként napközben is fagy, Nyugat- és Közép-Európa nagy részén pedig 11 és 16 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb idő a Pireneusi-félszigeten van, ott a délutáni órákra 21-27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a déli területeken 28-30 fokot is mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence fölé is megérkezik a fent említett hidegfront, számottevő csapadék nem várható, de megerősödik a szél.


Várható időjárás az ország területén szombat estig

Szombaton eleinte több lesz a felhő, majd észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet, felhőátvonulások lesznek délelőtt kevesebb, délután több napsütéssel, helyenként futó záporral. Kezdetben többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, majd helyenként megélénkül a délnyugati szél. Szombat hajnaltól a szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, főként a középső országrészben megerősödik, néhol időnként viharossá fokozódik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9 fok között valószínű, északnyugaton lesz a legenyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 16 fok között alakul.


Hozzászólások