Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.20., szombat (Illés)

Mindent a népszavazásról

Offmedia- 2016.10.02. 19:03
1660
Részvételi arányok, reakciók, magyarázatok.

 

21:49 NVI: érvénytelen lett a népszavazás

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel vasárnap este.

Pálffy Ilona a szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után azt mondta, mivel az érvényes szavazatok száma mintegy 3,2 millió, ezért "megállapítható, hogy ez a népszavazás nem lett érvényes".

Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b6) beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező b
Forrás:MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség.


21:35 Orbán alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be

 

Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben".

A kormányfő a Fidesz és a KDNP kvótanépszavazás utáni eredményváróján vasárnap este a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek.
A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg. 

20:48 Vona: Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott

A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum.

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott.

ona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot az urnazárás után a Képviselői Irodaházban
Forrás:MTI Fotó: Kovács Tamás

Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent.

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. 

20:21 Egy budapesti szavazókör fél nyolc után zárt

Egy III. kerületi szavazókör egy ittas választópolgár miatt fél nyolc után pár perccel zárt, a XIII. kerületben pedig bombariadó volt három helyen, ezért nem tudott minden szavazókör bezárni este 7 órakor - hangzott el a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján.


Egy, a szavazókörben megjelent részeg ember miatt csak 19 óra 35 perckor tudott bezárni egy szavazókör a főváros III. kerületében, "rá várt az egész ország" - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Ezzel utalt arra, hogy a részeredmények közlését csak akkor lehet megkezdeni, ha valamennyi szavazókör bezárt. Mint mondta, a III. kerületi szavazókörben megjelent ittas embert nem tudták eltávolítani a szavazókörből, ezért tudott csak később bezárni ez a szavazókör.
Tájékoztatása szerint a XIII. kerületben bombariadó volt három szavazókörben fél 7-kor, ott rendőrség és a tűzszerészek intézkedése következtében 7 óráig vissza tudtak menni a szavazatszámláló bizottságok, és mindenki szavazhatott, aki 7 óráig beállt a sorba.

Ezért nem tudott minden szavazókör bezárni este 7 órakor, a szavazás végén - közölte.

20:02 Molnár: alkotmányellenes, ha a kormány az érvénytelen népszavazás eredményére hivatkozva cselekszik

Molnár Gyula, az MSZP elnöke
Forrás:MTI Fotó: Illyés Tibor


Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni.


Molnár Gyula vasárnap Budapesten a népszavazás eredményét értékelve közölte, ha mégis a referendumra hivatkozva tesz lépéseket a Fidesz, akkor Orbán Viktor hatalma illegitimmé válik.
A Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusai hallgatják Molnár Gyula, a párt elnöke kvótareferendumot értékelő sajtótájékoztatóját a fővárosi La Vida Rendezvényházban 2016. október 2-án. Balról Heringes Anita országgyűlési képviselő (b2), Juhász Ferenc vo
Forrás:MTI Fotó: Illyés Tibor

Az ellenzéki pártelnök szerint hétfőn újrakezdődik a normális élet; és a következő időszakban a 2018-as választásra kívánnak felkészülni. Azt javasolta, az emberek mondjanak nemet arra, hogy 2018-ban a Fidesz folytathassa. Kezdeményezte azt is, hogy jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal.


Egy apáca szavaz a csíkszeredai főkonzulátuson kialakított szavazókörben
Forrás:MTI Fotó: Veres Nándor

19:51 Gyurcsány: Orbán kudarcot vallott

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este.


"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.


Pálffy Ilona, az Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a népszavazáson résztvevők arányát mutató ábrát nézi a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban kiírt kvótareferendum napján a budapesti Nemzeti Választási
Forrás:MTI Fotó: Soós Lajos

19:35 Gulyás Gergely: elsöprő győzelem a kényszerbetelepítés elutasítóinak

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.


"A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus, a parlament alelnöke vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében.

Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".Középen Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke (b) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart a kvótareferendum értékeléséről az urnazárás után a Bálna Budapest rendezvény
Forrás:MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gulyás Gergely az exit pollok és a napközbeni részvételi adatok alapján ismertette: a választási részvétel 45 százalék körül lesz, az érvénytelen szavazatok aránya 5 százalék alatt várható, a nem szavazatok száma pedig 95 százalék körüli többségben lesz az igenekkel szemben.

A vasárnapi nap elsöprő győzelem a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítóknak, továbbá mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az erős Európai Unió alapjai csak az erős nemzetállamok lehetnek. Elsöprő győzelem azoknak is, akik hisznek a demokráciában, valamint abban, hogy a választókat közvetlenül érintő legfontosabb kérdésekben érdemes közvetlenül hozzájuk, a választópolgárokhoz fordulni - fogalmazott a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese.

Nyilatkozatában köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a referendumon, és külön azoknak, akik ugyan nem a kormánypártok szavazói, de átlátták, hogy "egy olyan nemzeti ügyben kell kiállni Magyarország mellett, amely párthovatartozásra való tekintet nélkül évtizedekre határozza meg közös jövőnket".

Gulyás Gergely értékelése szerint ennek köszönhető az a "rendkívüli megerősítés", amely mögött - az exit poll felmérések alapján - több szavazó áll, mint amennyien annak idején a magyar EU-csatlakozást támogatták. A magyar választók akkor is és most is helyesen döntöttek - jelentette ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1990 óta a magyar választók között alig volt példa hasonló nagyságú összefogásra, "ha volt rá példa egyáltalán".

A népszavazást azért kezdeményezték, hogy a felső korlát nélküli kényszerbetelepítés brüsszeli ötletét megakadályozhassák, és "az elnyert felhatalmazással közelebb kerültünk ehhez a célhoz" - zárta szavait a fideszes politikus.19:00 Hivatalosan befejeződött a szavazás


Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a voksolás az ország 3177 településén kialakított 10 331 szavazókörben a vasárnap tartott országos népszavazáson. Azok a szavazni akarók, akik már sorban állnak, még leadhatják voksukat.


A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbontanák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

Részvételi adatok - Veszprém

17.30 óráig a választásra jogosultak 41,11%-a járult az urnák elé Veszprém város szavazóköreiben. Ez az utolsó részadat a népszavazási részvételről a zárás előtt. A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény továbbra sem történt.

15 óráig a választásra jogosultak 31,44%-a járult az urnák elé Veszprém város szavazóköreiben. A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény továbbra sem történt.

13 óráig a választásra jogosultak 24,12%-a járult az urnák elé Veszprém város szavazóköreiben. A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt.

11 óráig a választásra jogosultak 16,48%-a járult az urnák elé Veszprém város szavazóköreiben. A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt.Részvételi arány - Veszprém megye


17:30 
43,22 százalék    125 556 szavazó

15:00 
33,01 százalék    95 896 szavazó

13:00
24,89 százalék    72 307 szavazó

11:00  
17,79 százalék    51 677 szavazó

9:00 
8,18 százalék     23 755 szavazó

7:00
1,3 százalék      3785 szavazó


Hozzászólások