Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.29., vasárnap (Taksony)

Rétvári szerint Magyarországot csak megszállni lehetett, megtörni soha

MTI- 2016.10.22. 10:00
532
Magyarország szabadságszerető ország, amely hatvan éve az egész világnak megmutatta: erőszakkal megszállható, de megtörni nem lehet.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléktáblájának avatásán, pénteken a kiskunhalasi vasútállomáson hangsúlyozta: Magyarország soha nem volt cinkosa egyetlen diktatúrának, totalitárius rendszernek sem. Emlékeztetett: a történelmi idők megszállásait idéző "harács és einstand" szóhoz hasonlóan máig negatív érzéseket kelt az emberekben a málenkij robot. E cinikus kifejezés "számunkra nem valódi jelentését takarja", hanem annak a 800 ezer "honfitársunknak az elhurcolását" és "bűn nélküli bűnhődését", akik közül kétszázezren máig hatalmas, széles tömegsírban: Szibériában nyugszanak - tette hozzá.

 

Kijelentette: a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének egyik küldetése, hogy az ország több mint 200 helyszínén zajló rendezvényekkel elégtételt adjon az áldozatoknak. Emellett fontos feladata az is, hogy a fiatalokkal megismertesse a megszállás, a 70 évvel ezelőtti elnyomás és terror időszakát - tette hozzá, jelezve, hogy e kor méltó mementója a Kiskunhalason állított emléktábla is.

Forrás:MTI Fotó: Balogh Zoltán
Egy visszaemlékező szavait idézve elmondta: annak idején a városból is marhavagonok tömegeit indították kelet felé, melyekben legfeljebb 12 lovat lehetett volna szállítani, ám akkoriban Sztálin parancsára akár 60 embert is bezsúfoltak.
Rétvári Bence hangsúlyozta: Magyarországon diktatúra sosem alakult ki a nemzet akaratából, kizárólag külső hatalmi nyomásra. "Ma is látható, hogy az ország függetlensége és az emberek szabadsága összefügg. Ezért fontos napjainkban az ország önrendelkezése, amely az egyén hétköznapi életében is meghatározó szempont" - mondta. Hozzátette: "akkor hozunk jó döntést a jövőre nézve, ha a saját kezünkbe vesszük sorsunkat és nem másokban bízunk, hiszen megszálltak és elárultak bennünket sokan".

 

Hozzászólások