Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)

Több baleset is történt a csúszós, havas utakon

MTI- 2017.01.13. 23:31
1864
Országszerte több baleset is történt az ónos eső miatt csúszóssá vált, illetve a havas útszakaszokon pénteken.

Az előrejelzés szerint több helyen várható 10 centiméternél több, helyenként akár 30 centiméternél nagyobb hó. A fővárosban szombatra hómunkásokat toboroznak, a hó eltakarításában a közútkezelőt több helyen fogvatartottak is segítik.


Pénteken hajnalban az ónos eső veszélye miatt több járásra másodfokú riasztást is kiadott a meteorológiai szolgálat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a közlekedők figyelmét, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Hajdú-Bihar megyében, a 4-es főúton Püspökladány és Karcag között egy tehergépkocsi és egy kisbusz ütközött össze. A balesetben egy ember meghalt. 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében Besenyszögnél lesodródott és egy út menti fának hajtott egy autós. A sofőr életét vesztette.

Vas megyében a hóban több személyautó és egy autóbusz is elakadt az úton.A havazás miatt előbb a horvát, majd a magyar hatóságok is elrendelték a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek határátlépésének korlátozását.

Zala megyében a 86-os, a 76-os, a 75-ös és a 61-es főúton, illetve több más helyen is történtek balesetek is.
Az Útinform késő délutáni összesítése szerint az M0-s autóúton, az M1-es autópályán és több főúton is balesetek akadályozzák a forgalmat. A téli időjárási helyzetre tekintettel már tíz megyét érintően - Pest, Nógrád, Heves, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Zala, Somogy, Baranya, Vas és Tolna - tiltották meg a közutakon a kamionok közlekedését.

Hókotró munkagép takarít egy behavazott utat Vanyarc határában
Forrás:MTI Fotó: Máthé Zoltán

Pénteken délután a rendőrségnél és a katasztrófavédelemnél is elrendelték országos és részleges törzsek felállítását.

Az intenzív havazás következtében országszerte több településen van tíz centiméternél vastagabb hóréteg, Kékestetőn pedig 32 centiméteres hóvastagságot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.
Az ország északkeleti térségében kialakult rendkívüli hóhelyzetre tekintettel a régió büntetés-végrehajtási intézetei hólapátokkal, seprűkkel és önkéntes munkát vállaló fogvatartottakkal segítik a hó eltakarítását - közölte az MTI-vel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője. Orosz Zoltán elmondta: az egri, a miskolci és a nyíregyházi intézet vesz részt a munkában. Megemlítette, hogy Miskolcon például a helyi bíróság felkérése alapján takarítják el a havat a fogvatartottak, de önkormányzatoknak, közintézményeknek is segítenek ebben.

Egy kamiont állíttat meg egy rendőr a szlovák-magyar határ magyar oldalán Somoskőújfaluban
Forrás:MTI Fotó: Komka Péter

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szombat délelőttre, a várható további havazás miatt hómunkásokat toboroz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.
Azt írták: az ország középső részén egy délnyugat-északkeleti sáv mentén jelentős mennyiségű havazás várható. Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

Teherjárműveket fordíttatnak vissza rendőrök a 2-es számú főúton Vác térségében
Forrás:MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége többfelé 10 centiméter fölött alakul, egyes helyeken a 15-20 centimétert is elérheti; erre a legnagyobb esély az Északi-középhegység déli előterében mutatkozik. Az Alföld jelenleg még esős területein is a hideg levegő érkezésével nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazás lesz a jellemző, kelet felé egyre csökkenő mennyiségekkel. A csapadék formája döntően tapadó hó lesz, csupán a magasabb térszíneken valószínű porhó. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg.

Bz motorvonat a behavazott Nógrád vasútállomásnál
Forrás:MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az előrejelzés szerint szombaton délelőtt a Tiszántúlon várható havazás. Délután a Dunántúlon és a középső országrészben újra lesznek erősen felhős időszakok, és elszórtan havazás, havas eső ekkor is kialakulhat.


Hozzászólások