Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Tűzszerészrobotok a honvédségben

MTI- 2016.10.14. 10:55
360
Tűzszerészrobotok frekvenciaengedélyeit adta ki az NMHH.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiadta két tűzszerészrobot rádiófrekvenciás működési engedélyét, az eszközök szélsőségesen veszélyes helyzetekben helyettesítik a tűzszerészeket - olvasható a hatóságnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A hatóság a korlátos polgári és nem polgári célú frekvenciavagyon felelős gazdájaként a Magyar Honvédség kérelmének beadása után öt nappal, szeptember 26-án megadta azokat az engedélyeket, amelyek szükségesek a tűzszerészrobotok üzembe állításához és működtetéséhez. A hatóság szakemberei ellenőrizték a rádióberendezéseket, pontos, megbízható műszaki adatokat állítottak össze az engedély kiadásához, így lehetővé vált, hogy a robotok rádióberendezéseit rendeltetésszerűen üzemeltethesse a honvédség - írták.

A számítógépes vezérlőegységgel felszerelt Andros F6A és a kisebb, járműveken is használható Telemax robotok kábelen és rádiófrekvencián keresztül is irányíthatóak. Kábelvezérlés esetén nincs szükség engedélyre, hiszen a kábeleken érkező jelek nagy zavarvédelemmel rendelkeznek, a rádiófrekvenciás távirányítás azonban praktikusabb. A vezérlés hatósugara függ a terepviszonyoktól, de a feladat jellege miatt a biztonsági távolság a mérvadó - írták. A tűzszerészrobotokkal a katonák nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat.

A tájékoztatás szerint az Andros F6A robot tágasabb terek biztonságos megközelítésével lehetővé teszi, hogy a tűzszerészek a távolból vizsgálhassák a robbanószerkezeteket. A kompakt Telemax robot kisebb méretű robbanótöltetek felderítését és megsemmisítését végzi, különösen alkalmas repülőgépeken, vonatokon való bevetésre, de a szerkezet futóműve rendkívül jól tud alkalmazkodni az egyenetlen terephez is.

Az NMHH tavaly nem polgári célra 101, polgári területen rádió- és televízióműsor-szórásra 234 rádióengedélyt adott ki, valamint további 6091 esetben engedélyezett frekvenciahasználatot - többek között repülőgépek, hajók kommunikációs berendezéseihez és rádióamatőrök tevékenységéhez - tették hozzá.
Hozzászólások