Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.20., szombat (Illés)

Újabb rendkívüli hideg éjszaka következik

MTI- 2017.01.09. 20:43
778
Öt nyugati megye kivételével keddre az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az extrém hideg miatt a rendőrök, a polgárőrök, a fővárosi önkormányzat rendészei továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a rászorulókra, az utcán élőkre. A fővárosban új éjjeli menedékhelyet nyitottak. Az E.ON bejelentette, hogy átmenetileg szüneteltetik a tartozás miatti kikapcsolásokat. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy újabb rendkívül hideg éjszaka következik. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írta: kedd hajnalban a hőmérséklet általában mínusz 13 és mínusz 20 Celsius-fok között várható. A Nyugat-Dunántúl reggelig felhős tájain lehet néhány fokkal mérsékeltebb a lehűlés, a hidegre érzékeny, hótakaróval borított, tartósabban derült vidékeken - legnagyobb eséllyel a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység nyugati völgyeiben - ugyanakkor akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.
A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint keddre az extrém hideg miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.
Szintén az extrém hideg miatt Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint kedden napközben országszerte napos, száraz időre lehet számítani. Az esti óráktól a déli megyékben már előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. A nappali maximumok mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakulnak.
Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta: a rendkívüli hideg időjárás miatt a polgárőrök megerősített járőrszolgálatot látnak el, a rászorulókat többször is felkeresik ezekben a napokban.
A rendőrség honlapja szerint országszerte több helyen a rendőrök mentettek meg embereket a kihűléstől, sokaknak tűzifával, takarókkal segítettek.
Az ellenzéki pártok közül a Párbeszéd és a Jobbik is a tűzifa-támogatások növelését sürgette. Az LMP az önkormányzatokat szólította fel melegedők nyitására, továbbá kezdeményezték, hosszabbítsák meg a teljes fűtési szezonra az áram-, gáz- és hőszolgáltatás kikapcsolási moratóriumát a lakossági fogyasztóknál.
Az E.ON hétfőn bejelentette: a rendkívüli hidegre tekintettel január 16-áig szüneteltetik a lakossági ügyfeleknél a számlatartozás miatti kikapcsolásokat.
A várhatóan még több napig tartó extrém hideg miatt új éjjeli menedékhely nyitását rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester - tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hétfőn az MTI-t. Közleményük szerint a FÖRI V. kerület, Akadémia utca 1. szám alatti székházának színháztermét hétfő este hat órától megnyitották a rászorulók előtt. Ezzel most első lépcsőben ötven krízishellyel növelik a szociális ellátók által üzemeltetett állandó és ideiglenes kontingenst (amelynek kihasználtsága 90-93 százalék között van) - írták, hozzátéve: ha kell, akkor további, éjjeli és nappali tartózkodásra alkalmas krízishelyeket nyit meg az önkormányzat.
A Baptista Szeretetszolgálat közleményben tudatta: minden szállója, menedékhelye létszámon felül is fogadja az érkezőket, senkit sem utasítanak el. Azt írták: az elmúlt napokban jelentősen nőtt az adományok mennyisége, ám még mindig nagy szükség van ételre és meleg holmira.
Az FGSZ Zrt., a földgázszállító társaság tájékoztatása szerint nem dőlt meg a gázfogyasztási rekord. Ezen a télen január 7-én volt a legnagyobb a hazai földgázigény, az ország teljes napi fogyasztása meghaladta a 69 millió köbmétert, ami ugyanakkor jóval kevesebb a 2006. január 23-án mért 90 millió köbméteres rekordnál.

Hozzászólások