Keresés
-18O
Veszprém
2020.03.29., vasárnap (Auguszta)

Egy tárlat, aminek ettük minden kiállított darabját

Káposztás Vivien- 2016.11.04. 22:52
1089
ÉTEL/ÉLET – gasztrokollázs az első kapavágástól az asztalig címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban.

S. dr. Perémi Ágota a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy ez egy több részből álló tárlat első része, ahol a raktárak mélyén lapuló tárgyak mesélnek az életet jelentő étkezésről. A kiállított darabok felidézik a múlt évszázad ízeit.

S. dr. Perémi Ágota: Felidézzük a múlt évszázad ízeit


Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke a megnyitón elmondta a főzés és a finom ételek adják az otthont. A Bakony és a Balaton sok alapanyagot ad a kiállításhoz. Felidézte, régen az éttermekben is csak egyenfogások léteztek, mindenhol ugyanazt kínálták. Szerencsére mára ez sokat változott. Egy közmondással zárta szavait: „Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.”

Neubauer Sándorné: Az étkezés legyen örömforrás

Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője is elfogadta a múzeum meghívását. Beszédében egy fontos fonéma különbségre hívta fel a figyelmet: étel-élet. Elmondta, egy nép kultúrájának fokmérője a gasztronómia. Nem véletlen a mondás: Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy. A gasztrotörténész fantasztikus történetekkel szórakoztatta a közönséget, itták minden szavát.

Vinkó József receptek eredetéről is sokat mesélt



Hozzászólások