Keresés
-18O
Veszprém
2020.06.04., csütörtök (Bulcsú)
  • Főoldal
  • Gasztro
  • Balatoni, badacsonyi kiállítók a Budapest Borfesztiválon

Balatoni, badacsonyi kiállítók a Budapest Borfesztiválon

MTI- 2016.08.30. 20:30
560
Idén is számos szakmai és kulturális program, kóstoló, koncert, szüreti felvonulás és néptáncgála gazdagítja a kínálatot.

Tizenkilenc borvidékről 190 kiállító várja több ezer bort felvonultató kínálatával a látogatókat a 25. Budapest Borfesztiválon, amelyet szeptember 8. és 11. között rendeznek meg a Budavári Palotában - mondta el a Zilai Zoltán, a jubileumi rendezvényt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten.

 

Idén 17. alkalommal rendezik meg a Jótékonysági Borárverést, amelynek kedvezményezettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A 2016-os fesztiválon is lesz Boregyetem, amely az elmúlt több mint másfél évtizedben fontos szerepet töltött be a tudás és az ismeretek átadásában a fiatalabb generációk számára.


A fesztivál nyitónapján a Csík Zenekar lép fel, míg szombaton rendezik meg a Magyar Jazz Napját, ahol színpadra lép Egri János együttese, az Egri Drive Stuff, az Equinox, a Binder Quartet és a Budapest Ragtime Band is. Szerepel a programok között a Taste of Hungary című szakmai kóstoló is, ahol szigorúan válogatott borokon keresztül lehet betekintést nyerni a magyar bor sokszínűségébe, a helyi szőlőfajták és a magyar borstílusok sajátosságaiba.

Az elmúlt több mint két évtized eredményeit összegezve Zilai Zoltán kiemelte: a kezdeti 12 millió forintról mára több mint 200 millió forintra nőtt az 1992-ben még a Vörösmarty téren indult fesztivál költségvetése, a látogatók száma minden évben 30 és 60 ezer között mozog, ráadásul egyre több külföldi turista keresi fel a rendezvényt. A fesztivál pénzügyi forgalma az elmúlt években 800 millió és egymilliárd forint között mozgott.

A magyar borkultúra hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt 25 évben, ebben komoly szerepet játszott a tízezrek által látogatott Budapest Borfesztivál, amely még mindig referenciapont a borkedvelők és a termelők számára is - fogalmazott a sajtótájékoztatón Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A seregszemle teljes programja az aborfesztival.hu internetes oldalon olvasható.

 

Hozzászólások