Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.16., csütörtök (Valter)

Az ital, amitől szupererőd lesz

Káposztás Vivien- 2016.10.19. 17:48
4915
A cím nyilván túlzás, de mennyivel érdekesebb így a gyümölcslé egy gyermek számára. Az egészséges életmódra való nevelésről is beszélgettünk a megnyitás után a dzsuuzda – a lébárban.


Október elején nyílt meg Veszprém talán legegészségesebb helye, a dzsuuzda – a lébár. Az instagramot, facebookot rögtön el is árasztották a dzsuuzda hasteggel ellátott fotók, mintha csak divat lenne az egészség.

Végre egy trend, amit érdemes követni.


Tőszegi István, üzletvezető feladatának érzi, hogy egészséges életmódra, helyes táplálkozásra nevelje az embereket, de nem akar "megmondó ember” lenni. Ő nem oktat, csak javasol és tanácsol, amit vagy megfogadnak, vagy nem, ez már mindenkinek saját döntése.

Nem tudományos alapokra építve készíti el az italokat, hanem az alapján, hogy mi az ami jót tesz, jól esik. Dietetikussal és természetgyógyásszal egyeztetett a receptek kitalálásakor, de ez csak irányvonalat ad az összeállításhoz.

Spenótlevél, sütőtök, cékla, mandula és chia mag. Így néz ki egy harapnivalókkal teli tál a dzsuuzdában

István világlátott ember, élt Dél-Amerikában, Szingapúrban és az USA-ban is. Veszprémbe Miskolcról érkezett, és megszerette a várost. Bár üzlete még csak 2 hete nyílt, máris egyre több a visszajáró vendég. Szívesen ad tanácsot, vagy készít el egyedi italt, amit a vendég kérései alapján állít össze.

Minden alapanyagot próbál maga beszerezni ellenőrzött körülmények között, nem használ hozzáadott ízfokozót, édesítőt, színezőt sem, viszont előszeretettel válogat saját fűszerkertjéből.

Ő maga is az egészséges életmód híve, amikor a nap végén bezárja a dzsuuzdát, aquafitness edzést tart, vagy éppen fut a város gyönyörű utcáin. Véleménye szerint napi egy kilogramm nyers zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk. Délelőtt inkább gyümölcsöt, ami beállítja a vércukorszintet, ezért is nagyon fontos a reggeli étkezés. Délután és napközben inkább zöldséget kellene fogyasztani nyersen. Véleménye szerint a hőkezeléssel sok értékes tápanyag, nyomelem és vitamin elvész. Sajnos a főétkezésekkor sem ügyelünk a nyers zöldségbevitelre. Ezért (is) szeretne példát mutatni a dzsuuzdával, felhívni a figyelmet az egészséges, helyes táplálkozásra, megfelelő mennyiségű vitamin,- és tápanyagbevitelre. 

Szívesen segítene iskolákban, alapítványok megkeresésével, mert úgy gondolja, hogy a gyerekek számára is érdekessé, kívánatossá tudja tenni a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Külön Kölyök itallapot készített a kicsik számára, akiknek mese,- és képregényhősökről elnevezett italokat készít természetesen friss, nyers összetevőkből. 

Az Amerika kapitány nevű itallal is azt példázza, hogy a szuperhősöknek is ez az ital ad energiát, szupererőt. Ez az ital például banánt tartalmaz, amire a magas kálium miatt van szükség, a répa nagyon jó antioxidáns, valamint A-vitamint és béta-karotint is tartalmaz és segít elnyomni a spenót erős ízét, az ananász pedig egyszerűen finom és egy negatív kalóriás gyümölcs is egyben.

Az összetevőket illetően szezonális, idényterméseket válogat, most például a sütőtök van a főszerepben. Véleménye szerint a szervezetnek mindig akkor és arra van szüksége, ami éppen terem. Próbál főleg Magyarországon és Európában termő alapanyagokat válogatni, de a trópusi gyümölcsöket is felhasználja italaiban. Szeret  minél több szuperélelmiszert felhasználni, mint a mandula, az alma, az édesburgonya, a gránátalma, fehérjetartalma miatt pedig a chia mag. Az összetevők kiválogatásánál mindig a harmóniára figyel.

A jövőre nézve is konkrét tervei vannak már. Saját készítésű mandulatejből dzsuuzda leveseket készít majd, amiket hidegen fogyasztva ajánl. Ezen kívül lesz majd méregtelenítő,- és immunerősítő programja. 


Hozzászólások