Keresés
8O
Veszprém
2017.10.23., hétfő (Gyöngyi)

Ezek voltak az év legnagyobb gasztroeseményei

Káposztás Vivien- 2016.12.30. 07:17
1823
A gasztroélet egész évben pezsgett, mi pedig összegyűjtöttünk mindent, ami idén történt.

JANUÁR

Amerikai kutatók arra kerestek magyarázatot, hogy bizonyos ételek majszolását miért nem bírjuk abbahagyni. Ugye ismerős az érzés?





FEBRUÁR

Szik Mátyás lett Magyarországon a legjobb sommelier. Sorozatban harmadszor.

Bemutattuk az új trendet, a feje tetejére állított borospoharat és hódoltunk kedvenc mogyorókrémünknek a Nutella világnapján.






MÁRCIUS


Nagy sikert aratott az első győri Gofri Nap. Körülbelül fél ezer látogatója volt A KUTYA MEG A MACSKA kávézónak ezen a napon…

---

A Tortafesztivál profi kategóriájának győztesével, Kern Orsival beszélgettek a győri kollégák.

Forrás:RAW | Szami

Fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézó nyílt a budapesti Vörösmarty moziban. A Premier Cultcafe filmvetítéseknek, koncerteknek, és egyéb kulturális programoknak is teret ad.

---

Új étterem kapott Michelin-csillagot Budapesten. A Costes Downtown lett az ötödik Michelin-csillagos étterem a fővárosban.

---

Márciusban felsoroltunk 6 érvet a csoki mellett (többet is lehetne), bemutattuk mennyire szuper a gránátalma, megadtuk a napi löketet egy szuperegészséges itallal, és kielemeztük, hogy milyenek a konyhában a nők és a férfiak.





ÁPRILIS

Áprilisban Jókai-bablevesek versenyeztek Balatonfüreden a Koloska-völgyben, mi pedig szorgalmasan kóstoltunk.

---

Világversenyen lett második a Kabai Tüzes Mennykő. A településen olyan csiliszószok készülnek, amelyek meghódították a világot. Hogy mi a titok? Cikkünkből kiderül.

Minden díj ugyanannyira fontos Diczkó Lászlóék számára
Forrás:Somló Samu

---

Ellepték a disznóságok Debrecen főterét. Rengeteg finomság volt a Mangalica Fesztiválon az áprilisi hétvégén.

---

Egészen meglepő, de bájos kategóriában díjazták a debreceni repülőteret. A Debrecen Airport bebizonyította, hogy kulináris készségekben is kiemelkedik.



MÁJUS

Széll Tamás megnyerte a gasztronómiai Forma-1-et, azaz a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten, amivel  Magyarország még inkább felkerült a világ gasztronómiai térképére. A magyar szakács győzelméről itt írtunk. Kiderült, hogy segédje a 20 éves, győri Szabó Kevin volt.

Forrás:MTI Fotó: Kovács Tamás

---

Bezárt a debreceni levesező. Debrecen első levesbárja, a Levesde májusban bezárta kapuit, a Facebook-oldalukon köszöntek el a vendégeiktől.

---

Bemutatták az első BalatonBort. Több mint húsz balatoni pincészet részvételével készült el a régió első közösségi bormárkája, a BalatonBor, amelynek első, 2015-ös évjáratát a budapesti Gourmet Fesztiválon mutatták be. A nedűt bármelyik balatoni termelő elkészítheti, aki kész megfelelni a minőségi kritériumoknak, amivel termelői szövetségként a szőlő- és borágazat jövőjét is építik a régióban.

---

Egy balatonmáriafürdői fagylaltozó nyerte az idei Balaton fagyija címet. A Vulkánok ajándéka fantázianévvel ellátott édesség egy 100 %-os Szent György-hegyi mustból készített fagylalt citromfűvel és mentával ízesítve, ribizli szósszal meglocsolva.

Forrás:MTI Fotó: Varga György

---

Egy budapesti hely is bekerült a világ legmenőbb bárjai közé. A világ 50 legjobb bárja közé sorolta a Lonely Planet legújabb zsebkönyve a Szimpla Kertet.

Forrás:Facebook/Szimpla Kert

---

Debreceni, ahogy még nem találkoztunk vele. Ki kóstolta már a híres kolbászt polippal vagy sushiban?





JÚNIUS

Csopakon írták alá az első magyar-izraeli borászati együttműködést. Az aláírást követő 5 éven belül 10 százalékkal emelkedhet a magyar borok fogyasztása Izraelben, és megélénkülhet az országok közti gazdasági kapcsolat.

---

Újabb hungarikum: igazi magyar csemegével bővült a hungarikumok listája. Az Erős Pista és a Piros Arany bekerültek a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Forrás:MTI Fotó: Ujvári Sándor




JÚLIUS



Kiderült, melyik a borturisták kedvenc vidéke. Elsöprő többséggel nyert a balatonfüredi-csopaki tájegység.

---

Borturizmussal népszerűsítik az országot: bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016-os borválogatását.

---

Először díjaztak magyar pezsgőt aranyéremmel az angliai Champagne és Pezsgő Világbajnokságon; a rangos elismerést a Kreinbacher Birtok somlói furmint pezsgői, a Prestige Brut és a Brut Classic 2011 Magnum érdemelték ki, míg a Törley Fortuna pezsgője ezüstérmet kapott. 

---

A balatonboglári Rád-Vin borászat 2015-ös évjáratú szürkebarátja nyert a Somogy bora címért folytatott idei versenyben szerdán Siófokon. 

---
A Magyar Konyha gasztrokalauzában összegyűjtötték az északi és a déli part legjobb borászatait.

---

Megnéztük azt, ami mindenkit érdekel a Campus Fesztiválon a koncertek után: hogy mi és mennyibe kerül.

Gyros tortillában egy ezresért. Átlagos volt
Forrás:Somló Samu


AUGUSZTUS

Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája.

---

Tejfölös-sajtos-fokhagymás. Nem gondolnánk, hogy ezen felül van különbség lángos és lángos között, pedig van. A velvet.hu legalább is állítja, hogy megtalálták a legeslegjobb lángost, amit csak a Balatonon kapni lehet.

---

Augusztusban kiderült, debreceni séf is ott lesz a világ legjobbjai között.

Pataky Péter, a debreceni Ikon séfje
Forrás:Facebook

---

Az Év Strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekk nyerte. A győztes a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta strandbisztrók kínálatában szerepel, Bezerics Dániel specialitása, egy különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető univerzális strandétel.

---

A nyár zárásaként, illetve megkoronázásaként jöttek sorban a borhetek. A balatonfüredi és a balatonalmádi szinte egyszerre nyílt.

---

Megnyitott Budapest első macskás kocsmája, így mostantól kézműves söröket és koktélokat is kortyolgathatunk a cirmos kedvencek társaságában.


SZEPTEMBER

Jamie Oliver tészta-akciójához Debrecen is csatlakozott, így segítettek az olaszországi földrengés áldozatain.

---

Kiderült, évek óta nem balatoni halat eszünk a balatoni éttermekben. A balatoni halgazdaságot 2013-ban számolták fel.

---

Egy fantasztikus hely, a Johnny's Bistro is megnyílt Veszprémben, vérpezsdítő változást hozott a városi (gasztro)életbe.

Kuti Bence és Hadusovzky Petra a Johnny's Bistro vezetői
Forrás:Off Média

---

Újabb díjat zsebelt be a debreceni páros. A Nádudvari debreceni kolbász Magyar Termék Nagydíjas lett.

---

A Veszprémi Várba is pezsgés jött, ugyanis szeptemberben itt találkoztak a stílusos vidéki éttermek, a SVÉT-en.

Forrás:Off Média

---

Nyálcsorgatás lvl 2000: képek a Zamat fesztiválról.

---

Steampunk saloon nyílt Budapesten. A főváros turisztikai térképére új gőzkéményként került fel a Krak'n Town, ahol a vendégek tanúi lehetnek a gasztronómia és a művészet zseniális egyesülésének.


OKTÓBER

A magyar csapat bemutatta a versenymunkáját, amivel a németországi szakácsolimpiára készültek.

Forrás:Kádár Lajos

---

Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoztak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, '56-os évjáratú aszúkból.

Forrás:MTI Fotó: Vajda János

---

A galaxis őrzői sztárjának nagyon nem jött be egy belvárosi étterem. Be is mutatott nekik.

---

Októberben a debreceni Nagyerdőre érkezett a Food Truck karaván, a Big Forest Food Fest szervezőjével, Csendes Attilával beszélgettünk.

Csendes Attila

---

Megnyitott a Mr. Funk, hosszú sorok és tüntetők fogadták, miután beharagozták, hogy több ezer ingyen fánkot és bagelt osztanak ki - de a tüntetők is megjelentek Andy Vajna feleségének üzleténél.

---

Ettünk, ittunk, olcsón megúsztuk! Jó minőségű, prémium ételek fogyasztása, és minőségi kiszolgálás - ezt hirdették az Országos Étterem Hét ideje alatt, egységes, fix 3300 forint/3 fogásos áron. Kipróbáltuk!

Forrás:Off Média

---
Bemutattuk Veszprém legújabb hamburgeresét a Brando Burgert, amit gyorsan le is teszteltünk.

Forrás:Off Média

---

Aztán elmentünk a Dzsuuzdába, ahol olyan italokat készítenek, amitől "szupererőd lesz".

Forrás:Off Média

---

Októberben szinte "felzabáltuk Veszprémet", mert az El Gusto is megnyílt, ahol igazi panini,- és gofrimennyországba kerültünk.

Forrás:Off Média

---

És Győrben is elkészítettük gasztrotúra videónkat.

---

A budapesti macaron-mennyországban, a Chez-Dodo-ban is jártunk októberben.

---

Magyar versenyzők is bekerültek a nemzetközi gasztronómiai ötletversenyen a legjobb 50 közé. Az egyik versenyző ráadásul debreceni származású.




NOVEMBER


Egy tárlat, aminek ettük minden kiállított darabját. ÉTEL/ÉLET – gasztrokollázs az első kapavágástól az asztalig címmel nyílt kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A megnyitón Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője szórakoztatta a közönséget.

Forrás:Off Média

---

Helyi termelők és kézművesek, több mint 120 kiállító mutatta meg 3 napon át a Veszprém Arénában a helyi gasztronómia és kézművesség hagyományait a Bakony Expon.

Forrás:Off Média

---

Győri játékos a Konyhafőnökben, Reider László harmadik helyen végzett a műsorban.

---

Budapesti sör nyert díjat Európa legnagyobb sörversenyén. Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.

---

Ezek lettek az év legjobb kutyabarát helyei Budapesten. Az díjat azok a helyek nyerhették el, ahol a leginkább otthon érezhetik magukat nemcsak a gazdik, hanem kutyusaik is.

---

Mesébe illő sütik a Millenárison: Walt Disney, macaronok, cupcake-ek, design torták és karácsonyi rénszarvasok: idén ezzel várt minket a Sütemény és Tortafesztivál.

Forrás:Facebook/Sütnicake



DECEMBER

Elkészült az ország első kézműves pizzakészítő üzeme Debrecenben.

---

Megválasztották az Év Bortermelőjét, a címre a csopaki Jásdi Istvánt is jelölték.

---

A hónap egyik legfontosabb cselekedete az adományozás. Advent vasárnapjain ingyen ebédre hívta a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat a rászorulókat a győri Margarita étterem.

---

Környezetkímélő, száz százalékban lebomló csomagolásban kerülhetnek a boltok polcaira a Debreceni Egyetemen kifejlesztett funkcionális élelmiszerek.

---

Budapesten a világ legnagyobb kenyérlángosát sütötték meg. A Gyermekétkeztetési Alapítvány lepénye megdöntötte a rekordot.

Forrás:MTI/Mohai Balázs

---

Hogyan lesz bornagyhatalom Debrecenből? A 2017-es év Debrecenben a gasztronómia területén is újdonságokat hoz majd – ígérte Papp László Debrecen polgármestere, aki azt szeretné, hogy Debrecen bortermelő vidékké váljon.

---

Izgalmas ízvilágot választott idei adventi sörének a Szent András Sörfőzde. Megkóstoltuk a csokoládés-mentás karácsonyi sört.

Hozzászólások