Keresés
-18O
Veszprém
2020.09.26., szombat (Jusztina)

Irodalmi villásreggeli Vinkó Józseffel

MTI- 2016.11.18. 17:34
844
Szombaton az is kiderül Balatonfüreden, hogy honnan ered a villásreggeli név.

A villásreggelik hagyományát idézi fel Varjú Viktor, a Kisbíró séfje menüsorával és Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője által összegyűjtött irodalmi szemelvényekkel a Hamvas Béla Asztaltársaság Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig - Gábli, vagyis gábelfrühstück Balatonfüreden című rendezvénye szombaton a Borcsa étteremben.

Mint Vinkó József az MTI-nek pénteken elmondta, a gábelfrühstücköt, vagyis villásreggelit a Krúdyhoz hasonló lumpok találták ki, akik a hagyományos reggeli idején még nem keltek fel, de az ebédet nem tudták kivárni, hiszen a másnapos gyomor már hamarabb kívánt valamit.

A szakíró hozzátette, hogy a gáblinak is becézett étkezés jellegzetes fogásai is erről árulkodnak: a zónapörkölt, a korhely leves, az einspanner (fél pár virsli lecsószafttal) mind kiválóak a másnaposság enyhítésére.
A villásreggeli neve ugyanakkor Párizsból, egy Hardy nevű kocsmárosnétól ered, noha a francia fővárosban lényegesen gazdagabb, akár nyolc-tízfogásos déjeuner a la fourchette-eket is tartottak - emlékeztetett Vinkó József.

Varjú Viktor szintén gazdag menüsorában szerepel a hideg kacsamáj almával, a Hadik tojás, a korhely káposztaleves csípős kolbásszal, a pájsli házi knédlivel, az ökörpofa pörkölt rántott malacfüllel és az Eszterházy tortácska is.

A rendezvény alcíme: "Hasadnak rendületlenül" - így Vinkó József történetei mellett Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának gasztronómiai tárgyú írásai is megidézik a gáblik fénykorát Magyar Kinga, Szűcs László és Tóth Loon veszprémi színművészek, valamint Pingiczer Szilárd zongorista segítségével.

Vinkó Józseffel legutóbb Veszprémben találkozhattunk az ÉTEl/ÉLET megnyitóján.

Hozzászólások