Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.29., vasárnap (Taksony)

Illegális üzletben árulták a lejárt termékeket

Offmedia- 2016.09.01. 14:30
575
A törökszentmiklósi bolt egy családi ház udvarán üzemelt, kínálatban többek között nápolyi, chips és száraztészta szerepelt.

Illegális élelmiszerüzletet zárt be legutóbbi ellenőrzésén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Az ellenőrök a helyszínen több mint 240 kg, többségében lejárt, illetve ismeretlen eredetű élelmiszert foglaltak le. A családi ház udvarán berendezett illegális boltban hűtést nem igénylő, részben helyben csomagolt élelmiszereket forgalmaztak. Az üzemeltető kereskedelmi engedéllyel nem rendelkezett és nyilvántartásba vételi kötelezettségének sem tett eleget. A helyszínen összesen több mint 240 kg élelmiszert találtak a NÉBIH szakemberei.

A forgalmazott élelmiszerek egy része jelöletlen, azaz ismeretlen eredetű, más része pedig ugyan jelölt, de minőségmegőrzési idő nélküli, vagy lejárt volt. A kínálatban chipsek, száraztészták és nápolyik szerepeltek. Az üzemeltető áruja egy részét egy családtagja takarmányforgalmazó cégétől szerezte be. A takarmányforgalmazó vállalkozás engedélyezett módon vásárolt fel lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve gyártási selejtnek számító élelmiszereket takarmányozási célra.

A termékek egy részét azonban nem állattartóknak értékesítette, hanem átadta a boltnak, hogy eladják a helyi lakosoknak. Az árukészlet másik részét a lédig (gasztro) kiszerelésű termékek adták. Ezeket a helyszínen kisebb kiszerelésbe átcsomagolva forgalmazta a „vállalkozó”, azonban az ehhez szükséges engedéllyel sem rendelkezett. A NÉBIH szakemberei a lefoglalt termékeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Az érintett cégek adatai elérhetők a jogsértés listán.

Forrás és fotók: Nébih

Hozzászólások