Keresés
-18O
Veszprém
2019.10.22., kedd (Előd)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Összefogással valósítja meg Veszprém az energetikai törekvéseiket

Összefogással valósítja meg Veszprém az energetikai törekvéseiket

Offmedia- 2016.10.21. 09:43
325
Összehangolt energetikai modernizációs programot kezdeményez hat nagyváros, köztük Veszprém is.

Kaposvár vezetésével hat megyei jogú város – a somogyi megyeszékhely mellett Veszprém, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Tatabánya, Szombathely – összefogott azért, hogy összehangolják és közösen valósítsák meg az energetikai törekvéseiket.

A hat településen legkevesebb 40 milliárd forint értékben valósulnak meg modernizációs beruházások. Az erről szóló konzorciumi együttműködési megállapodást csütörtök délután írták alá a megyei jogú városok képviselői Budapesten.

A jövőért felelősen gondolkodó városok már az előző, 2007-13-as uniós ciklusban felmérték, hogy milyen energiahatékonysági beruházásokkal tudják modernizálni közintézményeiket.

A fejlesztések célja az, hogy a résztvevők a „zöld város” stratégia mentén minimálisra csökkentsék és szabályozhassák, s persze olcsóbbá tegyék középületeik energiafelhasználását.

Kaposvár, Zalaegerszeg, Veszprém, Dunaújváros, Tatabánya és Szombathely annak érdekében fog most össze, hogy a közös fellépéssel az eddigieknél is nagyobb hatékonysággal valósíthassák meg az energia-megtakarítást célzó beruházásaikat, amely által a megyei jogú városokban folyamatosan csökkenthetők lesznek az energiaköltségek.

Fontos szempont, hogy a beruházások megvalósulásával a résztvevő nagyvárosok széndioxid-kibocsátása nagymértékben csökkenthető, amely révén javul a városokban élők életminősége is.

A modernizációs beruházás-sorozat az alábbi részterületekre terjed ki:

A helyi energiatermelési kapacitás növelése érdekében megújuló energiaforrások felhasználása az önkormányzati középületeken elhelyezett napelemek telepítésével és működtetésével.

- önkormányzati középületek komplex épület-energetikai felújítása;

- a közvilágítás kapcsán az elavult lámpatestek cseréje LED-es világítótestekre, a közvilágítás „okosítása”;

- okoshálózati mérőműszerek telepítése, központosított rendszerirányítás és hálózatvezérlés létrehozása, valamint működtetése. A beruházások lehetővé teszik, hogy a közintézmények energiafelhasználását központilag, automatizáltan, a valós igényeknek megfelelően alakítsák a fenntartók, legyen szó akár fűtésről, akár villamos energia felhasználásáról.

Hozzászólások