Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.05., szombat (Vilma)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Ötszörös mennyiségű krómot tartalmazott a műtrágya, betiltották

Ötszörös mennyiségű krómot tartalmazott a műtrágya, betiltották

Offmedia- 2016.08.25. 16:30
605
A Marha-Jó trágya mégsem olyan jó.
Határérték feletti nehézfém tartalom miatt felfüggesztette a „Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel” (egyes csomagolásokon: „Bull-Top 4-4-4”) kereskedelmi nevű termék engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A készítmény egyes gyártási tételeinek krómtartalma meghaladta a határérték ötszörösét. A NÉBIH laboratóriumában kimutatták, hogy a szerves trágyaként forgalmazott készítmény krómtartalma a vizsgált minták többségénél többszörösen meghaladta a 100 mg/kg (száraz anyag) határértéket.

A szakemberek 147 és 558 mg/kg közötti króm értékeket mértek. A vizsgált tételeket 2015. november 1. és 2016. május 25. között gyártották. A termésnövelő készítmény ilyen magas krómtartalom mellett nem fejti ki maradéktalanul az elvárt hatást a növények fejlődésére és a talaj mikrobiológiai állapotára. Hosszú távú használata pedig a talaj túlzott nehézfém terheléséhez, elszennyeződéséhez vezethet.


A NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette a termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét. A készítmény csak akkor kerülhet ismét a boltok polcaira, ha a gyártó a felmerült minőségi problémákat kijavítja és ezt akkreditált laborvizsgálatok is megerősítik.

A hatóság intézkedett a kifogásolt tételek gyártóhoz való visszaszállításáról és növényvédelmi bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójával, az AGRO NATURTÁP Kft.-vel szemben. A termék gyártója az olaszországi FOMET SpA (Verona). A NÉBIH az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer (RASFF) hazai kapcsolattartójaként értesítette az olasz hatóságokat a problémáról.

A növénytermesztők, kertészkedők érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségének ellenőrzésére.

Forrás: Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság)

Hozzászólások