Keresés
-18O
Veszprém
2020.10.26., hétfő (Dömötör)

Kiderült, melyik ágazatban hiányzik a legtöbb szakember

Offmedia- 2016.11.09. 19:03
1782
Betelepített munkaerővel kényszerülnek javítani a munkaerő-hiányt.

A Veszprém megyét jellemző munkaerőhiány, valamint a korábban jellemző iparágak megszűnése miatt újabb kitörési pontok megtalálása is szóba került a TOP100+200 című, Veszprém megyei vállalkozásokat bemutató kiadvány szerdai bemutatóján, a megyeszékhelyen.

Forrás:Off Média

Freid Mónika, a Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy Veszprém megyében 2,7 százalékos a munkanélküliségi ráta, így a megye 2 százalékponttal megelőzi az országos átlagot.

Freid Mónika
Forrás:Off Média

Hozzátette: a feldolgozóipar területén kimagasló a megye részesedése a bruttó hozzáadott értékből, míg a GDP területi megoszlása szerint Veszprém megye 2,6 százalékot termel, így országosan a középmezőnyben helyezkedik el.

A lakásépítés 2016-ban országosan élénkül, Veszprém megyében ötszörösére nőtt ebben az évben a kiadott építési engedélyek száma - húzta alá.

A főosztályvezető beszélt a keresetek növekedéséről is, elmondta, hogy Veszprém megyében 4 esztendeje 118 ezer forint volt, míg mára 153 ezer 200 forintra emelkedett a nettó átlagkereset.

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a kiadványban bemutatott 300 megyei cég adja a megyei árbevétel több mint háromnegyedét, illetve az exportnak több mint 90 százalékát. Ez a 300 vállalkozás 77%-ban mutatja be a megyei statisztikákat.

Markovszky György
Forrás:Off Média

Hozzátette: a korábbi évtizedekben megszűnt ágazatok helyett új iparágak tűnnek fel, mint a műtrágyagyártás vagy az elektronikai ipar. Ezek révén felzárkózhat a megye a régióhoz, hiszen bár Veszprém megye gazdasága a tavalyi évhez képest 3 százalék feletti növekedést produkált, de még így is elmarad a régió másik két megyéjéhez, Fejér és Komárom-Esztergom megye gazdaságához képest - húzta alá.

A megye gazdaságát vállán hordozó TOP10 cég előtt fejet kell hajtani.

A kamara elnöke kiemelte: a tavalyi éves nettó árbevétel alapján a megye legnagyobb vállalata a Continental Automotive Hungary Kft. 221,4 milliárd forinttal. A második helyen áll a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. 108,1 milliárd forintos és harmadik a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. (magyarként) 87,1 milliárd forintos árbevétellel.

A Balaton közelsége miatt a megye más "számonkérési kategóriába" tartozik a turizmusban.

Forrás:Off Média

Markovszky György elmondta, mindent meg kell tenni, hogy a megye visszatérjen a 7-8 évvel ezelőtti, összeomlás előtti állapotba, így 3 helyet is előre léphetne a gazdasági ranglétrán.

A kamara elnöke elemezte gazdasági lemaradásunk okait: a szénipar, vegyipar, és a bauxitbányászat mind eltűntek, pedig korábban a megye teljesítményének 40%-át tették ki, ezek után pedig nehéz lábra állni, de a jármű,- műtrágya,- elektronikai ipar sokat javítanak a megye helyzetén. Az ipari változások kikövetelik a cégváltozásokat is, itt pedig az marad életben, aki előbb felismeri a lehetőségeket, előbb alkalmazkodik. Nem a vegyipart, bauxit bányászatot kell visszahozni, hanem együttműködve ki kell találni, hogy hogyan tovább.

Kiemelte, hogy komoly problémákhoz fog vezetni a szakképzés hiánya. Példaként említette, hogy Ajkán már 2,9-es átlaggal is be lehet kerülni egy gimnáziumba, kérdés az, hogy mihez kezd majd 18 évesen gimnáziumi érettségivel.

Veszprém kollégiumi átépítéssel, a Viadukt alatti "szegényház" átalakításával és körülbelül 2000 külföldről betelepített munkással kényszerül javítani a munkaerő-hiányon.

Hangsúlyozta zárásként, hogy a gazdasági résztvevőknek kell ezt a problémát megoldani, nem a kormányra várni.

Dégi Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója elmondta, a NAV tartalmi elemekkel járult hozzá a kiadványhoz. Részletezte, hogy tavaly 84,8 milliárd forintnyi adót fizetett be a megye, idei újdonság pedig, hogy felajánlást tehetnek a cégek, rendelkezhetnek az adóról különböző célokra. Emellett újítás, hogy minősítik az adózót (megbízható, vagy kockázatos kategóriába sorolják), így tavaly a 12.400 vizsgált cégből 3885-en lettek megbízhatóak.

Dégi Zoltán
Forrás:Off Média

Az Év Vállalkozása Díjat kis- és nagyvállalati kategóriában adták át, előbbit az Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft. számára, utóbbit a nass magnet Hungária Gépgyártó Kft.-nek.     

A Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Kutatás-fejlesztési és innovációs díjat a Kókai Tömítéstechnikai Kft. képviselője vehette át.

Forrás: MTI, Káposztás Vivien

Hozzászólások