Keresés
-18O
Veszprém
2021.01.25., hétfő (Pál)

10 jó tanács Mindenszentek idején

Offmedia- 2016.10.27. 15:35
959
Körültekintően november első napjaiban is.

Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján általános szokás, hogy gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek köztünk. Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthonaikban is gyertyagyújtással emlékeznek szeretteikre, emellett egyre gyakoribb az év ezen időszakában a halloweeni töklámpás készítése is. Sajnos nem telik el év anélkül, hogy a tűzoltókat ne riasztanák temetőtüzekhez, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.

Veszprém megyében is számos esetben előfordult már, hogy olyan káreseményhez riasztották a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoztak tüzet. Az esetek többségében a gyors beavatkozás miatt csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, azonban a felügyelet nélkül hagyott gyertya okozta tűz egy egész épület megsemmisüléséhez is vezethet.

A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. A káresetek elkerülése érdekében tanácsos a temetőben csak mécsestartóban lévő mécsest meggyújtani, a Halloween alkalmából készített töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat pedig olyan biztonságos helyre rakni, ahol nincsenek a közelben gyúlékony anyagok.

10  Jó tanács:

  1. Ne hagyjunk a lakásban gyertyát vagy mécsest őrizetlenül, akkor sem, ha otthon tartózkodunk!
  2. Gyertyát ne vízzel oltsunk!
  3. Mécsest, gyertyát tűzálló tálban, alátéten helyezzünk el, távol függönytől, terítőtől, bútoroktól!
  4. Ügyeljünk arra, hogy a meggyújtott mécsesek, gyertyák ne borulhassanak föl, szélvédett helyen legyenek, a kipattanó szikra ne érintkezhessen gyúlékony anyaggal!
  5. Művirágból vagy szárított virágból készült koszorú tűzveszélyes!
  6. A temetői hulladékot vigyük a kijelölt gyűjtőhelyre!
  7. Tartsunk a sírhelyek közelében kannában vagy műanyag flakonban vizet!
  8. Kisgyermekre ne bízzuk a gyertyák, mécsesek meggyújtását!
  9. Ne rakjunk gyertyát ablakba, polcokra!
  10. Az egymás mellé helyezett gyertyák, mécsesek, koszorúk között tartsunk kellő távolságot!


Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások