Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.20., szombat (Illés)

400 diák a Jutasi Őrmester teljesítménytúrán

Offmedia- 2016.06.01. 10:31
234
Kedden lépcsőzetes túraindítással startol mintegy 17 csoport, hogy teljesítsék a túrát.

 

A Jutasi Őrmester túra egy nagyhagyományú, évtizeddel ezelőtt civil kezdeményezésre létrejött, a veszprémiek által igen kedvelt program. Kezdettől kettős célja volt: mind a Jutas Altisztképzőhöz fűződő értékek, az itteni katonai hagyományok ápolása, hazaszeretet erősítése, valamint a szülőföld, a város és környezete, épített és természeti értékeinek megismerése, s mindez a természetjárásban rejlő lehetőségek segítségével.

A Jutasi Őrmester túra ugyanis egy teljesítménytúra: katonai hagyományok, cserkész hagyományok, természetjárók tudása ötvöződik benne. Építve és tiszteletben tartva a 7Domb Egyesület által kezdett szép hagyományt és tapasztalatot, egyúttal idén azt némileg átalakítva, kibővítve, immár az Önkormányzat - az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság - és a helyi alakulat - a Veszprém Helyőrség - közös szervezésében valósul meg a túra.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság alapfeladata, hogy magához a történelmi eseményhez, a katonai hagyományokhoz fűződő programokat, célokat támogassa, de ezen belül is és kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordít a helyi fiatalokat, iskolákat, a diákságot megszólító programokra.

9,7 km-es illetve 17,5 km-es túrákat teljesítenek a diákok
Forrás:gettyimages

 

Az idei évben a felhívásra kisiskolás csoportoktól a nagygimnazistákig, minden korosztályból, 5 általános iskolából és 6 középiskolából közel 400 diák jelentkezett. A túra kezdő és célállomása a Szentháromság téren lesz.

 

Kedden, 7-én, 8 és 10.40 óra közötti lépcsőzetes túraindítással innen startol mintegy 17 csoport (8 általános iskolai és 9 középiskolai), és a 9,7 km-es (általános iskolások esetében) ill. 17,5 km-es (középiskolások távja) túra teljesítését követően 11 és 16 óra között ide fog megérkezni.

Az iskolai csoportok és diákok mellett idén is várjuk a felnőtt természetjárók, túrázni vágyók csatlakozását. A túra sok-sok érdekes állomása közül ki kell emelni a túra névadóját, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (a Megyei Levéltár épülete) annak apropóján, hogy az itt létesült Altisztképzőt éppen 90 évvel ezelőtt alapították. A Jutasi Őrmester túrára, a diákokkal való találkozásra, a túra, az útvonal követésére tisztelettel meghívjuk, szeretettel várjuk a sajtó képviselőit is!

 

Hozzászólások