Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.08., szombat (László)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Vörös csillag a Tűztoronyban, felvonulás lyukas zászlókkal - Így emlékezik Veszprém 56-ra

Vörös csillag a Tűztoronyban, felvonulás lyukas zászlókkal - Így emlékezik Veszprém 56-ra

Káposztás Vivien- 2016.10.10. 23:42
1229
Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára rengeteg programmal emlékezik Veszprém.

Porga Gyula polgármester és az '56- Emlékbizottság tagjai tartottak sajótájékoztatót hétfőn a Hangvillában a 60. évforduló kapcsán.

A sajtóbeszélgetésen Porga Gyula elmondta, hogy a 60. évforduló nagyon fontos esemény, hiszen még vannak közöttünk közvetlen résztvevők, és őket bevonva emlékezünk meg a szovjet megszállás elleni szabadságharcra. Minden városi kulturális intézmény része a bizottságnak, valamint minden olyan szervezet, aki valamilyen szinten érintett az '56-os eseményekben.

Az emlékbizottság olyan programot állított össze, amelyben a veszprémi '56-os eseményeket próbálják fókuszba hozni. Az idei megemlékező programok fontos célja, hogy a gyerekekhez, fiatalokhoz közelebb hozzák a történelmi eseményeket. A megemékező programok már megkezdődtek és egészen 2017 júniusáig tartanak.

A 12 tagú bizottság ismertette a programokat:

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár múlt héten, a Szerelem című film vetítésével kezdte a megemlékezést. Október 11-én plakátkiállítás nyílik az intézményben korabeli és egyéb Veszprém megyei dokumentumokból.

A Laczkó Dezső Múzeum drámapedagógiai foglalkozásai szeptemberben kezdődtek, ezen a Lovassy gimnázium diákjai vettek részt. A múzeum decemberig minden hónapban megemlékezik az évfordulóról. Náluk is nyílik plakátkiállítás A mi forradalmunk címmel október 14-én.

A VENŐKE tagjai december 6-án a néma nőtüntetésre emlékeznek immár 10. éve. 2008-tól a női helytállás napja ez. Idén a kevésbé nőies foglalkozásokat űző nők kerülnek a középpontba.

A Pannon Egyetemen október 18-án kezdődnek a központi események: kiállítás nyílik a Veszprémi Vegyipari Egyetem forradalmi részvételéről, majd filmvetítést tartanak a melbourne-i olimpián diadalmaskodó vízilabdacsapatról.

Október 20-án közös versmondásra invitálnak a Kossuth utcán Oberfrank Pál színházigazgató és veszprémi diákok részvételével.

A levéltár egy reprezentatív forráskiadvánnyal készül az évfordulóra.

A Művészetek Háza Mészáros Gyula kötetét jeleníti meg újra a hitelesség kedvéért az eredeti szöveggel és nyomdahibákkal.

A Vegyeskar olyan megemlékező ünnepséggel készül, ahol a közönség meghatódik majd.

A Pannon Várszínház ősbemutatóval emlékezik, melyet a színházi szezon végéig láthat a közönség és minden diáknak térítésmentes.

Az ifjúság, gyerekek bevonása érdekében egy szokványostól eltérő megemlékezést is terveznek megvalósítani. Eredeti helyszíneken, eredeti szövegeket olvasnak majd fel padányis tanulók. A Tűztoronyból letaszítanak egy vörös csillagot, ami igen látványosnak ígérkezik. A város forgalmát lezárva, lyukas zászlóval vonulnak majd a diákok és skandálják az '56-os jelmondatokat.

A városi megemlékezés részletes programjai ITT


Hozzászólások