Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.02., szerda (Melinda, Vivien)

Aggályok és kérdések az új uszoda megépítése kapcsán

Offmedia- 2016.11.07. 11:45
801
A Lehet Más a Politika szerint a beruházás nagyon fontos, ezért kellene minden döntést alaposan átgondolni.

Jóváhagyta a közgyűlés a városi uszoda részletes megvalósíthatósági tanulmányát. Sok a kérdés még a beruházás kapcsán, ezekre hívta fel a figyelmet Gerstmár Ferenc (LMP) pénteki sajtótájékoztatóján:

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése legutóbbi ülésén elfogadta a városi uszoda részletes megvalósíthatósági tanulmányát. Felhatalmazta a polgármestert, hogy a közgyűlés jóváhagyó határozatával együtt küldje meg azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. Az egyik fideszes képviselő úgy fogalmazott, mintha ezzel már teljesült volna az uszoda építésének ígérete. Az intermodális pályaudvarra vonatkozó tanulmány óta tudjuk, hogy ez koránt sincs így. Ráadásul számos kérdés megválaszolatlan még.

Mi LMP-sek továbbra sem vagyunk meggyőződve arról, hogy az uszodát a város szélén, egy közösségi közlekedéssel nem jól megközelíthető helyen kell megépíteni, de emlékszünk rá, hogy a terület kiválasztása és megvásárlása pillanatok alatt megtörtént tavasszal. Egy olyan területről beszélünk, amelynek autóval történő megközelítését elősegítené a 8-as és a 82-es út összekötése, de egyelőre nem látszik honnan lesz erre forrás a kormányfő ígéretének és a vonatkozó kormányhatározatnak a visszavonása után. Az sem világos, hogy a 2015 elején kormányhatározatba foglalt négymilliárd forint és a tervekben szereplő több mint nyolcmilliárd forint közötti különbség honnan teremthető elő.

A tervek szerint közvetlen a 8-as út mellett lesz egy nyitott medence. Bizottsági ülésen az hangzott el, hogy ha máshová kerülne a rendelkezésre álló ingatlanon, az még problémásabb lenne a tájolás és a terepviszonyok miatt. Ebből a szempontból sem mondható igazán körültekintőnek a helyszín kiválasztása. Kérdés, hogy az uszoda milyen kihasználtságára számítanak, és mennyire kívánja a lakossági igényeket kielégíteni a létesítmény. Arra ugyanis nem kaptunk egyértelmű választ sem bizottsági ülésen, sem a közgyűlésen, hogy mekkora látogatószámmal kalkuláltak a jegybevétel tervezésénél. Arra viszont volt utalás, hogy jelentős közúti forgalomnövekedés nem várható az uszoda miatt.

Félreértések elkerülése végett: az új uszoda nagyon fontos beruházása az előttünk álló időszaknak. Éppen fontossága miatt lenne jó a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárni, aminek része kell legyen egy alapos környezeti hatásvizsgálat is. Például a vízbázis védelem,  a vízbázis érzékenysége, a vizek elvezetése, visszatáplálása a karsztbázisba itt érzékeny kérdés.

Ezt írtuk még az uszodáról:

Olimpiai helyszín is lehet Veszprém

Képviselők is razziázhatnak a rendőrökkel - íme, erről szólt az októberi közgyűlés

Végre kiderült, mikor és hol csobbanhatunk majd az új veszprémi uszodában!

Hozzászólások