Keresés
-18O
Veszprém
2019.08.25., vasárnap (Lajos, Patrícia)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Parkolási problémák, konzultációs kérdések, akciócsoport és egészségház a májusi közgyűlésen

Parkolási problémák, konzultációs kérdések, akciócsoport és egészségház a májusi közgyűlésen

Káposztás Vivien- 2016.05.26. 11:46
576
A konzultációs lapok terjesztési problémájáról és a közeljövő várható fejlesztéseiről szólt a májusi városi közgyűlés Veszprémben.
A jelenlévők egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Szabóné dr. Farkas Rozáliára.

A 25. Gizella Napok rendezvénysorozat értékelésével kezdődött a májusi közgyűlés Veszprémben.

Ring Júlia, a Veszprémi Programiroda kommunikációs munkatársa elmondta, hogy már közel 40. 000-es látogatottságot ért el a program, amit idén is nagy sikerrel rendeztek meg.

Napirend előtt:

- Napirend előtt interpellációt nyújtott be Gerstmár Ferenc (LMP). A képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen tervek hiányoznak a vasúti és buszos közlekedés összehangolására, mivel a közgyűlés már tavaly októberben megtárgyalta az intermodális pályaudvarról és kapcsolódó közösségi fejlesztésekről szóló előterjesztést, jóváhagyta a végleges projektváltozatot. Milyen tervek és számok hiányoznak még?

Gerstmár Ferenc
Forrás:veszprem.hu


Porga Gyula (Fidesz) polgármester válaszul elmondta, hogy egy 605 oldalas megvalósíthatósági tanulmány készült el akkor, nem pedig konkrét építési tervek. Ha kész a tervezet, akkor lehet rá kérni a támogatást. Gerstmár Ferenc megemlítette a Hartman Ferenc képviselő által Facebookon megosztott fotót a Modern Városok Megállapodás Veszprémben aláírt példányát, ami az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzottakkal szemben nem tartalmaz konkrét összegeket.

Orbán Viktor és Porga Gyula május 10-én írták alá a megállapodást
Forrás:MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Porga Gyula erre úgy reagált, hogy nem támogatási, hanem stratégiai szerződést kötött a város a miniszterelnökkel, amiből majd kormányhatározat lesz, az tartalmazza majd a konkrét összegeket, utána köthető a támogatási szerződés. Az ebben leírtaknak 2018-19-re látható, fizikai jele kell hogy legyen.

Gerstmár Ferenc nem fogadta el a választ, így szavaztak a képviselők, 13 igen, 3 nem és 1 tartozkódás mellett elfogadta a testület a polgármester válaszát.

- Második napirend előtt interpellációt nyújtott be Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért), aki felhívta a figyelmet a piacnapokon tapasztalható parkolási káoszra a vásárcsarnok körül. A panaszosok elmondása szerint a probléma fő oka az, hogy a kereskedők autói a vonatkozó előírásokat megsértve egész nap foglalják a helyszín körüli parkoló állásokat, holott ezt nem tehetnék szabályzata szerint. A polgármester válaszában elmondta, rossz kereskedői magatartásra utal, ha a vásárló kényelmét rontják. Ha elkészül az összevont pályaudvar, akkor megoldódik ez a gond, mert a mostani buszpályaudvar mellé parkolót építenek majd, persze megoldást addig is kell találni.

Hartmann Ferenc
Forrás:veszprem.hu

- Következő interpelláció szintén Hartmann Ferenctől érkezett, arról kért tájékoztatását, hogy miért kell megtervezni, újratervezni a Jutasi-Pápai úti összekötő szakaszt, amikor arra már elkészültek a tervek, legfeljebb azok érvényessége lejárt. A polgármester válaszában elmondta, hogy a konzultáció eddig eredményei alapján ez a pont kapta a legnagyobb támogatást a lakóktól, de a 2004-ben készült terveket 2007-ben felülvizsgálták, ezek építési engedélye azóta lejárt. Új tervekre a megváltozott hatósági szabályok, illetve az új híd tervezetete miatt van szükség.

- Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a városi konzultációról kérdezett, ugyanis több helyről kapta azt az információt, hogy nem érkezett meg a családok postaládájába a kiadvány. Hogy fordulhatott ez elő? Melyik céggel kötöttek szerződést a terjesztésre? Nem kellene-e megismételni az Orbán Viktorral kötött megállapodás után újra a konzultációs kérdőívek kiküldését? - kérdezte. Porga Gyula válaszában elmondta, 25.000 háztartásba kellett volna eljutnia a Pannon Lapok Társaságától megrendelt füzeteknek. Mivel a szerződésben leírtak nem teljesültek, így az abban leírt összeget nem fizették ki a cégnek. A konzultáció még tart, két héten keresztül közterületeken felállított standoknál lesz lehetősége a város polgárainak elmondani a véleményét.

Forgóné Kelemen Judit
Forrás:veszprem.hu

- Halmay György (Fidesz) napirend előtti felszólalásában az MKB Veszprém kézilabdázóinak gratulált, akik múlt hétvégén zsinórban kilencedik, összesen pedig 24. bajnoki címet szerezték meg. A csapat teljesítményének köszönhetően, új névadó szponzor jelentkezett, így a következő szezontól már Telekom Veszprém Kézilabda Csapat lesz az egyesület neve.

A 24. győzelem
Forrás:MTI Fotó: Kovács Anikó


- Czaun János (Fidesz) a Gyulafirátót és Eplény közötti útfelújítás jelenlegi állapotáról beszélt.  A kivitelező tájékoztatása szerint a munkavégzés Gyulafirátót déli határától (pizzéria) egészen Eplény határáig tart, és elsődleges célja, hogy új és megerősített aszfaltburkolat készüljön. A munkálatok várható befejezése ezen a szakaszon június vége lesz.

Czaun János
Forrás:veszprem.hu


- Gerstmár Ferenc a december 19-ei közgyűlésen elfogadott közterek átnevezésével kapcsolatban tett javaslatot, miszerint a Vár alatti lépcsősort nevezzék el Mindszenty Józsefről. Porga Gyula erre reagálva elmondta, mivel ősszel népszavazás lesz, így határozat tiltja jelenleg a utcák, közterek átnevezését.- Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) szerint egyértelművé vált a közoktatási intézmények teljes körű államosításának szándéka. A működési költségeket továbbra is az önkormányzatokkal kívánják biztosíttatni, miközben elvonnak mindennemű döntési lehetőséget. Javaslata szerint a polgármester képviselje azt az álláspontot, mely szerint a közgyűlés és így a veszprémiek vissza kívánják venni iskoláikat.”

Katanics Sándor
Forrás:veszprem.hu

Napirendek:

- Barcza Béla Károlynét intézményvezetői megbízatása augusztusban lejár, a szavazatok alapján megválasztották a  Vadvirág Körzeti Óvoda élére további öt évre 

- megszavazták a Vetési Albert Gimnázium tornacsarnokának, öltözőinek felújítását 

- Brányi Mária alpolgármester javaslatára benyújthatja az önkormányzat a belvárosi nagy körforgalom közelében tervezett egészségház kialakításáról szóló tervezetet

- A Völgyikút u. 2. szám alatti épületben idős, demens betegek nappali gondozására pályázik az önkormányzat 

-  pályázatot nyújtanak be az Egry úti óvoda felújítására

- helyi akciócsoport jött létre, mondta Brányi Mária, ahol civil szervezetek és vállakozók kapnak teret

- az egykori Dimitrov épületét értékesítené az önkormányzat, mivel a múlt héten arról dönöttek a rendkívüli ülésen, hogy a zeneiksola kiköltözik az épületből.

- végül a civil keretek pályázatokról döntöttek

Hozzászólások