Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.13., hétfő (Jenő)

Cukiságban és látogatószámban is rekorder a veszprémi állatkert

Káposztás Vivien- 2016.07.01. 19:53
1759
Megkérdeztük az állatkert munkatársait, hogy milyen fejlesztések várhatók a jövőben, lehet-e fokozni a tavalyi rekordot cukiság és látogatórekord szempontjából?

Csak kapkodjunk a fejünket, hihetetlen iramban bővül, épül-szépül, fejlődik a Veszprémi Állatkert. Igazán büszkék lehetünk, hiszen tavaly rekordszámú, 320.000 látogató kereste fel a parkot, a mi 60 ezres városunkban. 

A hatalmas érdeklődés nem véletlen, hiszen tavaly cuki fókák és pingvinek költöztek be a veszprémi medencékbe, idén pedig az ország legnagyobb dinóparkját, igazi Jurassic Parkot adtak át nemrég a megyeszékhelyen.

És a fejlesztéseknek még közel sincs vége... 

A tavalyi újdonságok a pingvinek és a fókák milyen visszajelzést kaptak a látogatóktól? Megkedvelték őket? 

- A borjúfókák és a pápaszemes pingvinek azonnal a látogatók elsőszámú kedvenceivé váltak, cukiságukkal mindenkit levettek a lábukról, és a fóka látványetetés, (ahol minden nap 13 órától sok érdekes dolgot tudhatnak meg ezekről az állatokról) a megnyitás óta töretlen népszerűségnek örvend.

Forrás:Káposztás Eszter

Elolvadunk
Forrás:Káposztás Eszter

- Ha lehet ilyet kérdezni, melyik állat a legnépszerűbb?

- A tavalyi év legnépszerűbb állatai a fókák és a pingvinek voltak, jelenleg a május végén született kistigrisek a legnépszerűbbek.

- Beilleszkedett az örvös csája család?

- Az örvös csája család gyorsan beilleszkedett a Madárröpde szárnyas-csapatába, a jelek szerint fészkelő hely kialakításán szorgoskodnak, egy kis szerencsével idén már fiókákkal is megörvendeztetnek bennünket.

Hollandiából és Svájcból két feketenyakú hattyú érkezett
Forrás:Káposztás Eszter

Magyarország legnagyobb skarlát íbisz csapata is Veszprémben látható
Forrás:Káposztás Eszter

- Hogy érzi magát a kis vörös vari?

- A kis vörös vari már most olyan ügyesen mozog a fák ágain, mint a felnőttek. Szülei nagy tapasztalattal és gonddal nevelik, egyelőre velük tölti a napjait, hamarosan azonban látogatóink is megnézhetik akrobata mutatványait a vörös varik külső kifutójában.

- Ahogy annak idején a cuki vöröspanda és a Veszprémben született zsiráf nevéről is lehetett szavazni, így lehet most a kistigrisek elnevezéséről is voksolni?

- Mint korábban már többször, ez alkalommal is bevontuk látogatóinkat az újszülöttek névadó játékába. Az előző alkalmakhoz hasonlóan idén is rendkívül sok kreatív ötlet érkezett, jelenleg a beküldött nevek összesítése zajlik.

A vörös pandát is az állatkert látogatói nevezték el. Ő Kontyő.
Forrás:Káposztás Eszter

-  Mikortól tekinthetők meg a kistigrisek? Kati őket is befogadta volna, ha gond van a táplálásukkal?

- A kistigrisek a külső kifutóra történő kiszoktatásukat követően, körülbelül 1-1,5 hónap múlva lesznek láthatóak. Marokházi Katalin, aki időközben a kisállatok nevelése terén szakértelmével, odaadó gondoskodásával országos hírnévre tett szert, ez alkalommal is fel volt készülve arra, hogy szükség esetén pótanyai teendőket lásson el. Szerencsére az anyaállat, (bár ez volt az első ellése) nagy odaadással neveli utódait, így Katink a kifutón kívülről figyelheti a csöppségek cseperedését.

- A dinópark után, mi lesz a következő fejlesztés az állatkertben? Várható az egységes arculat további alakítása?

- Már elkészültek a tervei az új oroszlán kifutónak, mely a Gulya-dombon, a Szavanna kifutó magasságában kap elhelyezést. Új helyre kerül és jelentősen bővül a tevék és axis szarvasok kifutója, és folynak a tervezési munkák az állatkert Fejes-völgyi területének teljes rekonstrukciója érdekében.

A szavanna legnagyobbjai
Forrás:Káposztás Eszter

Bár ő sem kicsi...
Forrás:Káposztás Eszter

- Milyen programokat kínál az állatkert a következő hónapokra?

- A nyári időszakban minden nap látványetetésekkel várjuk a látogatókat, melyek rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek. Az érdeklődők sok érdekességet tudhatnak meg a gondozóktól többek között a borjúfókákról, a gyűrűsfarkú makikról vagy éppen a tapírokról.

A makiösvényen közelről is megtekinthetők a gyűrűsfarkúak
Forrás:Káposztás Eszter

Hagyományosan minden évben részt vesz a Veszprémi Állatkert az „Állatkertek Éjszakája” elnevezésű rendezvényen, amit 2016-ban, augusztus 26-án tartunk meg. Ebből az alkalomból a Veszprémi Állatkert meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket.

-   Népszerű a Randi szerda?

- A Randi szerda elnevezésű kezdeményezés népszerű a fiatalok körében, a nyári szünidő beköszöntével egyre többen látogatnak el állatkertünkbe ennek keretein belül, ami mutatja a program sikerét.

-   Folyamatos a táborozási lehetőség a TáboroZoo-ban? Van még szabad hely? Milyen lehetőségeket nyújt a gyerekek számára a tábor?

- A Veszprémi Állatkert évek óta egyik legnépszerűbb rendezvénye a nyári Zoo Tábor. Az idei évben 8 turnust indítottunk, a legtöbb már betelt. A szabad turnusokról bővebb információ honlapunkon érhető el. A napközi jellegű táborok 5 naposak, minden nap más állatcsoporttal ismerkednek meg a gyerkőcök. Délelőttönként szakmai ismereteket szereznek zoopedagógusunk közreműködésével, és a gondozóktól sok érdekes dolgot tudhatnak meg például a zsiráfokról, elefántokról vagy csimpánzokról. A gyerkőcök egy táborvezető segítségével, játékos feladatok útján tanulnak az állatvilágról, a Dinó Parkban pedig a gyermekek kedvenc őslényeik életnagyságú szobrával találkozhatnak.

A Zoo táborban az elefántok életéről is sokat tanulhatnak a gyerekek
Forrás:Káposztás Eszter

Népszerű program a Zoo Táborban a hüllősimogatás, és a táborozók részt vehetnek az Állatkert állatorvosa által tartott rövid előadáson is, ahol megtudhatják, hogy hol és hogyan történik kedvenceink gyógyítása.

-  A júniusi közgyűlésen elhangzott, hogy az állatkert évi 320 ezres látogatószámmal rendelkezik, rekordnak számít ez az adat? Van rá esély, hogy idén ez a szám tovább nő?

- A Veszprémi Állatkertet a 2015. évben az elmúlt időszak nagyszabású fejlesztéseinek köszönhetően rekordszámú, 320.000 látogató kereste fel. Olyan modern állatházakkal bővült a park, mint az Elefánt ház, az Orrszarvú ház, felépült a Magyarországon egyedülálló, 5000 m2-es Madárröpde, és átadtuk a fókáknak és pingvineknek otthont adó vizes élővilágot bemutató projektet. A 60.000 fő lakosú Veszprém városa joggal lehet büszke állatkertjének látogatottságára. A város lakosságának számához viszonyítva mind Magyarországon, mind a határainkon túl kiemelkedőnek számít ez a látogatottsági szám.

További fotók az állatkertről itt

Hozzászólások