Keresés
-18O
Veszprém
2020.10.26., hétfő (Dömötör)

Az 56-os hős, aki az élete árán tette szabaddá Veszprémet

Káposztás Vivien- 2016.10.22. 10:19
2662
Egy veszprémi férfi 56-ban felmászott a Tűztorony tetejére, és lefűrészelte a szovjet uralom jelképét, a vörös csillagot, a város ezzel felszabadult.


A Tűztorony a forradalom utáni évben
Forrás:NAGY GYULA/Fortepan

Sokszor hallottam már a történetet történelem órákon, előadásokon, idősebb helyi lakosok elbeszélései alapján. De érintettől soha.

A hős neve Nagy László.Az egyetlen megmaradt fotó a hősi halált halt Nagy Lászlóról

Lányával, Gulyásné Erzsike nénivel beszélgettem.

Ő akkor 11 éves volt, így nem emlékszik pontosan mindenre. Családja összeomlott, szétesett a történtek után, a mai napig nehezen mesél a történtekről, de azért elkezdi.

- Apám ács volt, ő kapta a megbízást, hogy készítsen egy hatalmas vörös csillagot a Tűztoronyra. Ez sokáig ott is állt, majd a forradalom kitörésekor szinte kötelességének érezte, hogy ő is vegye le onnan.


Erzsike néni minden cikket, kiadványt megőrzött

A hétgyermekes Nagy László és fia együtt másztak fel és fűrészelték le a csillagot, a történéseket sokezer ember figyelte a térről. A csillag hatalmas zajt csapva zuhant le a toronyból.  László fia, János is ott kapaszkodott a magasban, ő nyújtotta át apjának a magyar zászlót. Örömujjongásban tört ki a város, mindenki ünnepelte a szabadságot.


November 4-én egyetemisták indultak el a jelenlegi Jókai utcába, a Nemzeti Bankhoz, mert egy szovjet jelzésű tank állt be oda. A fiatalok pedig vitték a benzint, hogy felgyújtsák a harckocsit. Ekkor lőtték le Nagy Lászlót. Az apa maga alá rántotta a fiát a fegyverek tüze elől, így megmentette az életét. Forradalmár, városi hős és önfeláldozó apa volt egyszemélyben.

János hazament, elmesélte anyjának és testvéreinek, mi történt. A család összeomlott.

Az ágyú hatalmas erejétől darabokra szakadt test az utcán hevert napokig, az harcok miatt nem tudták elszállítani. A pap alig akarta eltemetni, talán félt, vagy ki tudja miért.
A család számára nehéz idők jöttek, a testvérek elszakadtak egymástól, a házat el kellett adniuk. Édesanyjuk nehezen talált munkát, szinte senki nem akarta alkalmazni. Beszélni egészen a rendszerváltásig nem mertek a történtekről, nem is nagyon kérdezte senki, de kicsit talán szégyenkeztek, hogy így alakult az életük és nehezen viselték a nélkülözést.

Az édesanya bár idősen halt meg, nem érhette meg a rendszerváltást, hallgatásra kényszerült idős koráig.


Nagy Lászlónak és fiának, Jánosnak a Dózsavárosi temetőben a 89-90-es rendszerváltáskor állítottak fejfát.

Pénteken padányis diákok vonultak végig a városon, és adták elő az 56-os eseményeket újra. A vörös csillagot is letaszították a Tűztoronyból

Helyére a ,agyar zászló került

Hozzászólások