Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.26., szerda (János, Pál)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Az iszapkatasztrófa után most újra meg kellett erősíteni a Torna-patak medrét

Az iszapkatasztrófa után most újra meg kellett erősíteni a Torna-patak medrét

MTI- 2016.09.09. 15:13
709
A villámárvizek által leginkább veszélyeztetett szakaszt erősítették meg újra.

Megerősítették és megemelték a Torna-patak gátját, amely a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás során meggyengült - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteki devecseri sajtótájékoztatóján. 

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a devecseriek értékeit védi az 1,6 kilométer hosszan megerősített meder, mely korábban a villámárvizek által leginkább veszélyeztetett szakasz volt.
Az államtitkár felidézte: a vörösiszap-katasztrófa után, 2011-ben elvitték a területről a szennyezett földet, ennek következtében a gát alacsonyabb lett, ezért volt szükséges a megerősítésre.

Forrás:By Civertan/https://commons.wikimedia.org
Hozzátette: a munkálatok 45 millió forintba kerültek, a Belügyminisztérium támogatásával valósultak meg.
Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy a térségben gyakoriak a villámárvizek, ezek amilyen gyorsan megérkeznek a környező hegyekről, dombokról, olyan gyorsan távoznak is, de jelentős pusztítást hagynak maguk után.
Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója emlékeztetett: tavaly májusban és októberben kétszer annyi csapadék hullott, mint amennyi a sokéves átlag, így a Torna-patak medre nem volt képes elvezetni.

A Torna-patak Devecserben 2016. szeptember 9-én. A vörösiszap-katasztrófa következtében szennyezéssel érintett patak medrét teljes mértékben helyreállították
Forrás:MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Az elmúlt három hónapban azonban sikerült elvégezni a szükséges munkálatokat, öt zsilipet építettek és megépült egy út is a patak mellett - mondta.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Hozzászólások