Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.08., szombat (László)

Csak mese a Mesekórház? Kis pénz, kis foci?

Káposztás Vivien- 2016.12.15. 11:38
962
Erről tárgyalt a közgyűlés decemberben.

A decemberi közgyűlés a Wellhello-film producerének, Lévai Balázsnak a videóüzenetével kezdődött, aki megköszönte Veszprémnek a forgatási lehetőséget. Elmondta, a #Sohavégetnemérős filmet 20 ezren nézték meg közel 2 hét alatt, ami a kis költségvetés ellenére nagyon nagy szám, ha így folytatódik, a 3. magyar legnézettebb film lehet idén.


Napirendek előtt, Gerstmár Ferenc (LMP) nyújtott be indítványt, melyben átfogó vizsgálatot kezdeményezne a királyszentistváni hulladékkezelő központ üzemeltetésére vonatkozóan. Porga Gyula polgármester azért nem támogatja az indítványt, mert a szakhatóság rendszeresen végez ellenőrzést, így ez nem indokolt. Az LMP-s képviselő így is fenntartotta a kérését, mert szerinte a hibákat valóban feltárják ezek az ellenőrzések, de megoldások nem születtek, a bűz továbbra is zavarja a lakosságot.

Szavaztak a képviselők, 4 igen, és 11 nem mellett elutasították az indítványt.Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) is interpellációt nyújtott be, felhívta a figyelmet, hogy a 10 forintos havi adócsökkentés nem eléggé érzékelhető összeg, így javasolta, hogy a magánszemélyek és vállalkozók számára csökkentsék a terheket. A polgármester válaszában elmondta, ennek formai problémái vannak, nem tartalmiak, ugyanis 2017. január elsején hatályba lép a rendelet, aminek módosítását 30 nappal előre kellett volna leadni. Hartmann frakcióvezető úr szerint a megvalósítás csak akarat kérdése lenne.
A képviselők szavazás után ezt a beadványt is elutasították.A frakcióvezető ezután az új völgyhidat is magában foglaló - közútfejlesztés megvalósításának feltételrendszerét szolgáló javaslatról kérdezett, mikor készül el várhatóan? Szomorúan vette tudomásul, hogy a Modern Városok Program részeként bejelentett fejlesztésekre nincsenek meg a források. Porga Gyula válaszul elmondta, jövőre tervezik elindítani a tervezetet, illetve a forrás is megvan, hiszen megszületett a megállapodás májusban a miniszterelnökkel. A városnak a tervezet elkészítését kell önerőből finanszírozni, de az is része a fent említett programnak.Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) az önkormányzati hivatalban, polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapjának legalább 20%-os emelését javasolta. A polgármester a beadvány szinte minden mondatával egyetértett. Elmondta, a helyi önkormányzatoknak már van lehetősége az emelésre, Veszprém is túl van több egyeztetésen, bár a mértékét egyelőre nem merte kijelenteni, de a 2017-es költségvetésben emelésre tesznek javaslatot.Hartmann Ferenc a gyermekkórházról érdeklődött, ugyanis 2015 májusában az épület hasznosítása érdekében megállapodás született az önkormányzat és a Heim Pál Alapítvány között egy „Gyermek egészségügyi, Mentálhigiénés és Életmód Központ” létrehozásáról. Ehhez képes váratlan, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2016. novemberében árveréssel történő értékesítéssel meghirdette az ingatlant 497 840 000 Ft-értékben. Kérdezte: milyen hibák történtek a célhoz vezető folyamatban, illetve csak mese volt a Mesekórház létrehozása?
A polgármester elmondta, több olyan állami tulajdonban lévő ingatlan is van, amire az önkormányzat benyújtotta az ingyenes átadási kérelmet. Ez év elején kapta a város az értesítést az MNV Zrt.-től, hogy az igényeket (nem csak a gyermekkórházat) nem támogatja az ingyenesen önkormányzati  tulajdonba adást. A polgármester személyesen is egyeztetett az MNV-vel, volt olyan épület, ahol sikeresen tárgyaltak az ingyenes átadásról, de számos épületet nem adnak át.


A legutóbbi egyeztetésen több megyei jogú város polgármestere jelezte, hogy szeretnének ingyenesen önkormányzati tulajdonba átvenni bizonyos épületeket, ahol Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ígéretet tett, hogy akár kormányhatározatokkal újra megnyitják ezt a lehetőséget. Ő maga személyesen egyeztet a városokkal az adott ingatlanokról, így a polgármester bízik benne, hogy az egykori gyermekkórház visszakerülhet a város tulajdonába.


Porga Gyula a Heim Pál Alapítvány elnökével is találkozott, aki továbbra is fenntartja az elképzelést amit megálmodtak az épületben, vagyis egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt készítettek. Fennáll az a  lehetős is, hogy ha az állam nem is adja át az ingatlan tulajdonát az önkormányzatnak, a vagyonkezelői jogot talán igen.

Hartmann Ferenc hol a foci, hol a pénz? címmel interpellációt terjesztett elő, mivel átláthatatlannak érzi a  pénzmozgásokat a veszprémi fociban. Az önkormányzat évi 33 millió forintos támogatása sajnos még mérsékelt sikert sem eredményez. A felnőtt csapatot üzemeltető VFC P2 Sport Kft., mint felperes pert indított a Veszprémi Focicentrum Utánpótlás Sportegyesület, mint alperes ellen. Az eljárás tárgyát lényegében átláthatatlan és kölcsönösen vitatott milliós pénzmozgások képezik. A Veszprémi Járásbíróság 2016. november 9-i ítéletében az alperes Veszprémi Focicentrum Utánpótlás Sportegyesületet 4 millió forint és kamatai, valamint 507 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte.

Lehet, hogy ez az ügy, lehet, hogy a felnőttek harmatgyenge szereplése is szerepet játszott abban, hogy a felnőtt csapat elnöke többször le is mondott, aztán végül mégsem. A felnőtt csapat jobb szerepléséhez állítólag több pénzre lenne szükség. Kívánja-e növelni az önkormányzat a focira fordított támogatás összegét? Szabad-e ilyen átláthatatlan viszonyok közepette fenntartani a nem kis összegű önkormányzati támogatást? - kérdezte a frakcióvezető.

A polgármester elmondta, hogy az egyesület felelőssége, hogy mire költik a pénzt. A nemzeti bajnokság jelentősen átalakult, hiszen az NB I-ben és az NB II-ben csökkent a létszám, így az NB III-ban feltorlódtak a csapatok. Puskás Öcsi örökbecsű mondását idézte, miszerint "nagy pénz nagy foci, kis pénz, kis foci". A csapatnak jóval nagyobb költségvetésű egyesületekkel kell felvennie a versenyt, és a pénz illetve az infrastruktúra – legyünk őszinték - a csapat helyezést is tükrözi az NB III-as tabellán ezzel a minőségű támogatással. Azt nem lehet elvárni egy várostól, hogy bármilyen egyesületet 100%-ban finanszírozzon, a források jelentős részét az egyesületnek kell előteremteni, de a csapat mellett nincs egy olyan gazdasági társaság aki támogatja őket. A polgármester továbbra is fontosnak tarja, hogy a városban   felnőtt labdarúgásnak legyen meg a feltételrendszere, legyenek sikerek, az hozza a nézőket, ami előbb-utóbb hozza a vállalkozókat. Kiemelte, hogy a futsalosok a kis pénz ellenére is nagy focit játszanak, óriási sikereket érnek el.

Hartmann frakcióvezető úr szerint a legnagyobb probléma, hogy nem látni a focicsapat jövőjét.


Gertsmár Ferenc azt kérdezte, mikor vezeti be a veszprémi önkormányzat a polgárőr bérletet, biztosítható-e kedvezmény a helyi járatos közlekedésben a veszprémi polgárőröknek. Ez a város közbiztonságának érdekében feladatokat vállaló polgárőrök munkájának további elismerését és segítését szolgálná.

A polgármester elmondta, számos szervezet kéri a kedvezményt, így a polgárőrséget támogatná nagyobb mértékben a város, ők pedig eldönthetik, hogy ezt mire fordítják, akár az utazási kedvezményekre is felhasználhatják.


Hozzászólások