Keresés
-18O
Veszprém
2020.06.06., szombat (Norbert, Cintia)

Tanulj úgy, mintha örökké élnél!

Káposztás Vivien- 2016.09.09. 17:05
939
Ünnepélyes keretek között, díjátadóval és a gólyák eskütételével megkezdődött a 2016/17-es tanév a Pannon Egyetemen.

Az idei tanévben 1900 diák kezdte meg tanulmányait a veszprémi egyetemen, ahol pénteken délelőtt tartották a hivatalos évnyitót.

Gelencsér András rektor ünnepi beszédében elmondta, hogy a Pannon Egyetem mára rangos intézmény lett, ugyanis a HVG felsőoktatási rangsorán 6. helyen szerepel, valamint oktatói kiválóságban második a ranglistán és a nemzetközi rangsorban, a hazai intézmények között a hetedik helyet foglalja el a veszprémi egyetem.

A Pannon Egyetem sikerei bizonyítják, hogy a Gazdaságtudományi Kar elsősei jól döntöttek - zárta beszédét a rektor.

Simon Gyula jótanácsokkal látta el a gólyákat, gondolkodásra buzdította őket és azt kérte, a diákok legyenek hasznos tagjai a közösségnek.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere elmondta, hogy az egyetem és a város azon dolgoznak, hogy a diploma megszerzése után is legyen kedvük itt maradni a tanulóknak.

Kovács Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar dékánja elmondta, hogy mint minden szeptember, ez is egy mérföldkő, 2016-ban például a duális képzés első évének mérföldköve. Egy Szentgyörgyi Albert idézettel szólt a diákokhoz, miszerint: "Jó tanítás csak ott lehet, ahol él a kutatás szelleme". Elmondta, hogy az egyetemi évek életre szóló és meghatározó élmények az ember életében, ezért is fontos, hogy hogyan töltik ezt az időszakot. Egy Ghandi-idézettel zárta gondolatait: "Élj úgy mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

Az ünnepi beszédek után átadták a Volkra Ottó Díjat, dr. Gaál Zoltánnak, aki az egyetem korábbi rektora volt, és mint azt hangsúlyozták elévülhetetlen érdemei vannak a Pannon Egyetem életében, és komoly szerepet játszott Veszprém város és a megye nemzetközi kapcsolatainak kialakításában.

Eskütétellel és ünnepélyes kézfogással zárult a rendezvény.

Nézegess fotókat az évnyitóról


Dr. Gaál Zoltán Szentgotthárdon született 1947-ben. A Veszprémi Vegyipari Egyetemen vegyészmérnöki, a Budapesti műszaki Egyetemen vegyipari gazdasági mérnöki oklevelet szerzett. 1991 és 1998 között mérnöki kari dékán 1998 és 2007 között a Veszprémi Egyetem, illetve jogutódja a Pannon Egyetem rektora, 2001 és 2003 között pedig a Magyar Rektori Konferencia elnöki tisztjét töltötte be. Irányításával került kidolgozásra, megalapításra a mai kor meghatározó képzésévé váló műszaki menedzser szak. Az egyetem Stratégiai menedzsment kutatóműhelyének alapító vezetője. A Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája alapító tagja, a Menedzsment szakirány vezetője. A Doktori Iskola professzoraként és a kutatóműhely vezetőjeként olyan szellemi alkotóközösséget hozott létre és irányít, amely nemzetközi szinten elismert eredményeket ért el. Az egyetem rektoraként vezetői kvalitásai, elhivatott oktatás-szervezői munkássága révén az egyetem fejlesztésében Dr. Gaál Zoltánnak elévülhetetlen érdemei vannak. Jelentős közéleti szerepet vállal az ország gazdasági életében, Veszprém megye nemzetközi rangját meghatározóan befolyásoló iparművészeti cégek testületeiben. Komoly szerepet vállalt mind Veszprém megye mind Veszprém Megyei Jogú Város nemzetközi kapcsolatainak alakításában is. Dékáni, majd rektori munkája során is a pályatársak, az egyetemi oktatók, kutatók és az egyetemi hallgatók eredményeinek elismertetését tartotta elsődlegesnek. 2016-ban Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése a Pannon Egyetem vezetésében végzett kiemelkedő szakmai, oktatás- szervezői és kutatás- fejlesztési munkájának, valamint Veszprém város nemzetközi hírnevének öregbítéséért végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként Dr. Gaál Zoltán részére Volka Ottó- díjat adományoz.

Hozzászólások