Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.12., vasárnap (Izabella, Dalma)

Egyre több a kéménytűz a megyében

Offmedia- 2017.01.06. 11:31
804
Sokan nem a megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek.
Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a kéménytüzek száma Veszprém megyében.

Az év első hetében több mint tíz esetben riasztották a tűzoltókat olyan kéményekhez, melyekből jobb esetben csak szikrák, rosszabb esetben lángcsóvák csaptak ki. A gyors segélykéréseknek, valamint a szakszerű beavatkozásoknak köszönhetően jelentős tűzeseteket nem okoztak az elkoszolódott égéstermék-elvezetők, azonban a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére.

Ha kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Forrás: katasztrófavédelem

Hozzászólások