Keresés
-18O
Veszprém
2021.01.24., vasárnap (Timót)

Ember, állj meg!

Káposztás Vivien- 2016.12.03. 18:19
1490
A második gyertyát is meggyújtották a városi koszorún szombaton Veszprémben.

Ovádi Péter képviselő megnyitó beszédében elmondta, az adventi időszakban mindig egy kicsit érzékenyebbek vagyunk magunk és egymás iránt is. Ilyenkor jobban észrevesszük a szükséget, teret adunk magunkban a szeretetnek. Az adventi koszorú fénye megvilágítja azokat a dolgokat, amiket a hétköznapokban nem veszünk észre. Persze nem törvényszerű, hogy csak az adventi fényekben lássuk meg a szépet. Ott van az árnyékunk a vár falán, karácsony után kialszik a fény, de ott marad bennünk az érzés: a  szeret, az összetartás és a megbecsülés. Nekünk csupán annyi dolgunk van, hogy vigyázzunk rá, éljünk vele egész évben. Az év 2 legmeghittebb hete áll előttünk.

Ovádi Péter


Pilinszky gondolataival tette még örömtelibbé a várakozási időszakot.

A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

Pilinszky János


Darnai János, a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatója a lelki pásztori oldalról mondta el az előttünk álló időszak lényegét: az adventben fontos, hogy várakozzunk, kicsit magunkba mélyedjünk a lelkünk világába, kicsit felfedezzük a mélységben az Istent. A magányban kicsit álljunk meg és gondolkodjunk el mindarról, ami körbevesz minket. 
Darnai János

Amikor a karácsonyra készülünk, előre sütünk pl. mézeskalácsot, egyet-egyet elcsenünk, hogy érezzük a karácsony ízeit, de nem faljuk fel az egész tálcával, hiszen akkor mi maradna karácsonyra? Arra biztatott, hogy ne akarjuk felfalni az egészet egyszerre, hagyjunk karácsonyra és mélyedjünk el magunkban.


Majd Ady Endre Az Úr érkezése című versének egy versszakát idézte, és elmondta, kicsit állj meg és mélyedj el magadban, akkor megérzed a segítő kezet.

Hozzászólások