Keresés
-18O
Veszprém
2020.06.01., hétfő (Tünde)

Évforduló - Hat éve pusztított a vörösiszap

Offmedia- 2016.10.04. 10:55
1844
Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájára emlékezünk. Felelős a mai napig nincs a tragédiában.
Immár hatodik éve, hogy október negyedikén bekövetkezett Magyarország történetének legnagyobb ökológiai katasztrófája, a vörösiszap-ömlés.

A kiömlő iszap gyakorlatilag elsöpörte az útjában fekvő Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Október negyedike, tizenkét óra tizenöt perc: ekkor szakadt át a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. X. zagytározójának észak-nyugati sarka, aminek következtében több mint hétszázezer köbméternyi lúgos, erősen maró hatású anyag került a környezetbe, lesújtva ezzel Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhelyre. A szerencsétlenségben tíz ember életét veszítette, több mint kétszázan megsérültek – köztük tizenhárom beavatkozó tűzoltó - épületek százai váltak lakhatatlanná, emellett a terület élővilága is történelmi károkat szenvedett.

Forrás:Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (https://commons.wikimedia.org/)

A lúgos hatású ipari hulladék körülbelül negyven négyzetkilométeren terült szét, kipusztította a Torna-patak élővilágát, sőt, a patakon keresztül károsította a Marcal és a Rába vízrendszerét, és elérte a Dunát is. A mentés és a helyreállítási munkálatok során százötvenhárom hivatásos és önkéntes tűzoltó, valamint polgári védelmi szakember dolgozott a katasztrófa sújtotta területen, akik mindannyian bátorságról és hősiességről tettek tanúbizonyságot, hiszen fáradtságot nem ismerve vettek részt a károk felszámolásán.

Ma, hat év elteltével a három leginkább érintett település Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely szinte teljesen újjáépültek. A kormány programjának köszönhetően a régi, sok esetben lakhatatlan házakat elbontották és az otthon nélkül maradt családokat egy új házhoz segítették. Az utóbbi években Devecserben lakópark, és emlékkiállítás is létesült, valamint Kolontáron is több új házat adtak át a bajbajutott családok részére.

Emellett a környezeti elemek helyreállítására is jelentős forrást különítettek el, ennek köszönhetően mostanra a természet is újjáéledt a térségben. A korábban elöntött területek nagy részét pedig értékesítették és jelenleg ipari célokra használják.

Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások