Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.14., péntek (Marcell)

Mi okozhat problémát a fűtési szezon kezdetén?

Káposztás Vivien- 2016.10.11. 15:44
698
Két lakóépület kivételével megkezdődött a fűtésszolgáltatás Veszprémben. A VKSZ Zrt.-ét kérdeztük a szokásosnál korábban beköszöntött szezonkezdésről.
Köller Tamás titkárságvezető válaszolt kérdéseinkre: 
Veszprémben „VKSZ" Zrt. biztosítja a távhőszolgáltatást 7862 lakás és mintegy 330 db egyéb felhasználó részére.

A folyamatos fűtésszolgáltatás október 15-től április 15-ig tart.

Szeptember 15.-e és október 14.-e között, valamint április 16.-a és május 15.-e között a fűtésszolgáltatás megkezdése, befejezése megrendelésre történik. 
Jelenleg két lakóépület kivételével Veszprémben már mindenütt megkezdődött a fűtésszolgáltatás.

- Hogyan történik az október 15.-e előtti szolgáltatás megrendelése?

- Erre vonatkozóan a közszolgáltatási szerződésben, illetve az önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók. A felhasználói közösség képviselője – általában a közös képviselő, a lakásszövetkezeti elnök, vagy a fűtési megbízott – szerződésben nyilatkozhatott arról, hogy a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdését, befejezését milyen napi középhőmérséklet értékhez köti. A felhasználók képviselőinek többsége azonban a rugalmasabb írásos megrendelést, illetve lemondást választja. A közösség megbízottja a kitöltött és aláírt formanyomtatványt a Haszkovó úti diszpécserközpontunkba személyesen leadhatja, de természetesen ezt az igénybejelentést elfogadjuk levélben, faxon és e-mailben is. Amennyiben a felhasználói hálózat rendben van, a fűtésszolgáltatást a megrendelés beérkezésétől számított 12 órán belül megkezdjük.


- Kinek a kötelezettsége az épület fűtési rendszerének üzemképes állapotba hozása és tartása?

- Természetesen ez a felhasználói közösség, illetve annak képviselőjének a feladata. El kell mondani, hogy a legtöbb probléma a fűtési időszakon kívül, a fogyasztói rendszeren történt beavatkozások következményeként merül fel. Lakásfelújítás és egyéb karbantartási munkák elvégezhetősége érdekében nagyon sok közösség képviselője kérte a fűtési rendszer leürítését, majd visszatöltését. Legtöbb gondot okozza az elmaradt légtelenítések elvégzése, a zárva felejtett szerelvények felderítése, a hibás használatból eredő termosztatikus szelepek „leragadásának" kezelése és esetenként a szakszerűtlenül elvégzett beavatkozások korrigálása.

- A fűtésindításkor felmerülő hibák elhárításában a távhőszolgáltató is részt vesz?

- Ez csak azon épületeknél kötelezettségünk, ahol külön szerződéssel rendelkezünk, illetve egyedi megrendelés alapján erre vállalkozunk.  A lakótelepi lakásban élőknek tehát nem szükséges külön intézkedés a fűtésszolgáltatás megkezdésére.  Amennyiben a társasházzal/lakásszövetkezettel a „VKSZ" Zrt. külön szerződéssel rendelkezik, úgy a lakóktól is befogadjuk a belső fűtési rendszer problémáira utaló bejelentést. Épületszintű szolgáltatás megrendelésére, lemondására, a fűtöttségi szint meghatározására a közszolgáltatási szerződésben megjelölt képviselő jogosult.

Hozzászólások