Keresés
-18O
Veszprém
2020.10.21., szerda (Orsolya)

Ezt fogjuk enni, inni, hallgatni a Rozé Rizling Jazz Napokon

Káposztás Vivien- 2016.06.07. 21:22
1509
Kedden sajtótájékoztatón mutatták be a borokat, sajtokat és ismertették a részletes zenei programot.

A Rozé Rizling Jazz Napok a VeszprémFest kísérőrendezvényeként hat évvel ezelőtt indult, az esemény ez évben július 8. és 17. között várja vendégeit. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a veszprémi vár főterén elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő és belépőjegyes nagyszínpadi koncertek mellett legyen egy olyan ingyenes, mindenki számára elérhető, de ugyanúgy a minőség mellett elkötelezett „mini-fesztivál” is, ami körbeöleli a nagyszínpadi napokat, és azzal párhuzamosan nyújt élményt a látogatóknak.

Forrás:Minden, mi szem-szájnak ingere

A Rozé, Rizling és Jazz Napok egy 10 napos, magát komolyan vevő gasztro-kulturális rendezvény, ahol a „30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében kifejezetten a Balatoni Borrégió pincészetei lakják be, ahol a vezető pincészetek (Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa) mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatoknak is lehetőséget adnak a bemutatkozásra.

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója a Városháza előtti téren bor,- és sajtkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott. A fesztivál a hatodik évadához ért, és a tavalyi év rekord látogatottságának (hozzávetőlegesen 25.000 ember) következtében a Városháza előtti térrel bővül idén a fesztivál helyszíne, ez lesz a zene nélküli chill out tér.

Zsandár Tamás, Porga Gyula, Lakatos Antal és Homola Szabolcs ülve, Mészáros Zoltán állva hallgatja Pribojszki Mátyás szájharmónika-előadását

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az innovációról, kutatás+fejlesztésről beszélni kell, hiszen a VeszprémFest elmúlt 13 éve és a Rozé Rizling Jazz fesztivál elmúlt 5 éve azt mutatja, hogy mindig képes volt a megújulásra az állandó keret mellett. A polgármester elmondta, Veszprém pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, aminek eléréséhez a VeszprémFest és a Rozé Rizling fesztivál is hozzájárulhat.


Mészáros Zoltán azzal viccelt, hogy az innováció szó az inni + ováció párosból tevődik össze.

Elmondta, a VeszprémFest magából nevelte ki a Rozé Rizlinget, de ehhez persze támogatókra is szükség volt, minap írták alá a Kinizsi Bankkal a következő három évre szóló megállapodást.

Lakatos Antal, a rendezvény főtámogatója, a Kinizsi Bank Zrt. elnöke elmondta, ahogy a VeszprémFest kinőtte a várat, úgy a Rozé Rizling Jazz is kinőtte az Óváros teret, köszönve a zenészeknek, a városnak és a borászoknak.

Az idei fesztivál borai:

- a Figula pincészet 2015-ös Sauvignon Blanc-ja
- a Homola pincészet 100% rizlingje
- Jásdi István roséja
- a Figula pincészet merlot-ja

Az idei fesztivál borai


A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban is - a hagyományosabb ételek mellett  - teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt, sonka, és csokoládé-készítők is.

Forrás:Mindent megkóstoltunk

Homola Szabolcs, a Homola Pincészet alapító tulajdonosa a 100% rizling bor készítésének folyamatát mesélte el, majd Zsandár Tamás vette át a szót, aki harmadik éve vezeti a Rozé Rizling Jazzt. Elmondta, ebben az évben is a Balaton és környékének borain van a hangsúly a fesztiválon, emellett idén Pannonhalma a meghívott vendég. Bemutatta a Decanter Bisztró Juni borász válogatottját, azokat a fiatalokat, aki borász felmenőkkel rendelkeznek.

Végül ismertették a zenei programot: szinte kizárólag magyar fellépőket hallhatunk, a programok több mint a fele jazz, elsősorban a vokális, könnyebb és szórakoztatóbb arcú jazz, emellett teret kapnak a jazzből fakadó társ-műfajok, a blues, funk, fusion, vagy rockabilly is. Ahogy a legfiatalabb borászatoknak, úgy a legfiatalabb pályakezdő zenészeknek is helye van a legizgalmasabb helyi zenekarok mellett a Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán.

Borászatok 2016-ban:

Jásdi Pincészet - Csopak

Figula Pincészet – Balatonfüred

Homola Pincészet – Paloznak

Laposa Birtok – Badacsony

Borbély CsaládiPincészet – Badacsony

SkizoBor – Badacsony

Káli Kövek Borászat – Köveskál

Pálffy Pince – Köveskál

Ikon Borászat -Dél-Balaton

Konyári Pincészet - Dél-Balaton

Légli Ottó - Dél-Balaton

Kreinbacher Birtok - Somló,

Somlio Családi Birtok – Somló

Béla és Bandi Pincészet – Balatonszőlős

Villa Tolnai Borház – Csobánc

Rezeda Pince - Nivegy-völgy

Guden Kisbirtok – Csopak

Szent-Tamás Pincészet – Mád

Homonna Szőlőbirtok – Erdőbénye

Szent Donát Birtok – Csopak

Decanter Bisztró Juni borász válogatott:

Frittmann Peti - Kunsági borvidék

Gere Andi – Villány

Miklós Csabi – Mór

Dúzsi Tomi – Szekszárd

Kardos Gábor – Tokaj

Hernyák Tomi – Etyek

Bolyki Jani – Eger

Szent Tamás Pincészet – Mád

Vendég borrégió: Pannonhalma


Hozzászólások