Keresés
-18O
Veszprém
2020.06.04., csütörtök (Bulcsú)

Figyelem! Több településen is megszólal ma a sziréna

Offmedia- 2016.09.05. 07:56
1369
Pánikra semmi ok.

Teljes körű MoLaRi rendszer próbára kerül sor hétfőn

Az elmúlt időszaktól eltérően most nem csökkentett üzemű, hanem teljes körű szirénapróbát tartanak szeptember első hétfőjén Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán és Pétfürdőn.

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére.

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, évente két alkalommal azonban teljes körű úgynevezett hangos üzemű próbát tartanak a szakemberek.A rendszer idei második teljeskörű hangos üzemű próbájára 2016. szeptember 5-én 11:00-kor kerül sor, és Veszprém megyében Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán és Pétfürdőn lesz hallható. A próba szövege a következő: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”.

A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

A katasztrófavédelem kéri a településeken élők megértését, mivel a szirénák gyakoribb ellenőrzése, üzempróbája a lakosság biztonsága érdekében történik.

Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások