Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.02., szerda (Melinda, Vivien)

Földrengésre is felkészültek a katasztrófavédők

MTI- 2016.10.08. 12:30
2456
Komplex együttműködési gyakorlatot tartott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Egy Richter skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés volt a feltételezett káreseménye annak a gyakorlatnak, amelyet pénteken rendezett meg a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tapolcán.

A gyakorlatot Dányi Béla tű. ezredes Veszprém megyei igazgató, valamint Antóni Miklós tű. alezredes, iparbiztonsági főfelügyelő szavai indították útjára.

Forrás:Helt Ákos tű. tőrm./Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Ugyan Magyarország mérsékelten veszélyeztetett a földrengések előfordulása kapcsán, a megfelelő felkészültség ebben az esetben is kiemelt fontosságú, hiszen egy ilyen természeti katasztrófa várható időpontját nem lehet előre megjósolni. Emellett a rendkívüli események következtében az egyes káresemények nem ritkán egyszerre következnek be, legyen szó közúti balesetről, tűzről, vagy épp eltűnt emberekről. Egy ilyen helyzet modellezésére szolgált a gyakorlat is, amely feltételezése szerint Tapolcát és környékét egy Richter skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés rázza meg, ennek következtében a területen található épületek és a kritikus infrastruktúra is sérül, a segélyhívások száma pedig ugrásszerűen megnő.

A gyakorlat első részeként több előadást is tartottak a rendőrség, a mentőszolgálat, valamint a közműszolgáltatók képviselői, melyek során bemutatták saját feladataikat egy esetleges katasztrófa esetén. Ezt követően a Tapolcán található honvédségi laktanyában megkezdődtek a beavatkozások. A szakemberek több kárhelyszínt alakítottak ki, ennek köszönhetően a beavatkozó állománynak lehetősége nyílt átfogóan bemutatni az egyes tűzoltási és műszaki mentési mozzanatokat.

Az első káresetnél a feltételezés szerint egy pincében található gázvezeték sérült meg, ezt követően pedig a kiáramló gáz belobbant, lángra gyújtva ezzel a pincében található használati tárgyakat. A tűz miatt rövid időn belül jelentősen beindult a füstképződés, ezért egy ember nem tudta saját erejéből elhagyni az épületet. Elsőként tapolcai önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, akik azonnal megkezdték a beavatkozást és a sérült felkutatását. Nem sokkal később badacsonytomaji hivatásos egység érkezett a helyszínre, akik rövid idő alatt eloltották a tüzet. A tapolcai tűzoltók pedig hordágy segítségével a megfelelő biztosítás mellett sikeresen kimentették a sérültet az épületből.

A gyakorlat következő mozzanatába a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kutyás kereső szakemberei is bekapcsolódtak. Itt a feltételezés szerint a földrengés következtében több embert is romok temettek maguk alá, tartózkodási helyük pedig nem volt ismert. A hivatásosok munkájának megkönnyítése érdekében kutyás mentőcsoport érkezett a helyszínre, akik rövid idő alatt felkutatták az épületben rekedt két embert, akiket a beavatkozó állomány gyorsan és precízen kimentett a romos épületből.

A harmadik káresetnél a feltételezés szerint egy közúti baleset történt, melynek egyik érintettje egy veszélyes anyagot szállító jármű volt. A jelzés szerint a baleset következtében több ember megsérült, valamint a roncsba szorult. A mentést ajkai hivatásos tűzoltók végezték, akik a felderítést követően áramtalanították a járműveket, majd hidraulikus feszítővágó alkalmazásával elég helyet biztosítottak a sérült biztonságos kiemeléséhez. A helyszínre a katasztrófavédelmi mobil labort is riasztották, akik folyamatosan méréseket végeztek a sérült IBC tartály körül, illetve beazonosították az abban tárolt veszélyes anyagot, ezzel segítve a beavatkozó állomány munkáját.

A gyakorlat utolsó részében a laktanya udvarán létesített ideiglenes befogadó állomás működése, valamint a helyszíni operatív törzs munkája került bemutatásra. A tábort a káresetek miatt kimenekített és kitelepített civilek számára hozták létre, ezzel biztosítva a lakosság megfelelő elhelyezését. Az ideiglenes táborban a Magyar Vöröskereszt egy egészségügyi sátrat, a katasztrófavédelem pedig hálósátrakat, étkezőt és tisztálkodó helyiséget is biztosított a lakosság számára.

A nap zárásaként Dányi Béla tű. ezredes megyei igazgató értékelte a látottakat. Az igazgató szerint mind a beavatkozó állomány, mind pedig a vezetői állomány összehangolt és jó munkát végzett, aminek köszönhetően a feladatokat sikeresen megoldották és a követelményeknek valamennyi területen megfeletek.

Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotós: Helt Ákos tű. tőrm.

Hozzászólások