Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.04., kedd (Domonkos, Dominika)

Gyúlékony anyagokkal teli garázs égett ki

Offmedia- 2016.09.20. 19:39
1032
Járművek és berendezési tárgyak égtek egy garázsban Nemesvitán.

Teljes terjedelmében égett egy családi ház lakószint alatti tároló helyisége Nemesvitán. Több motorkerékpárt, bútorokat, használati tárgyakat, valamint üzemanyagot és propán-bután gázpalackokat is tároltak abban a garázsnak berendezett lakószint alatti helyiségben, ami hétfőn este gyulladt ki a Veszprém megyei Nemesvitán.

A káresethez nagy erőkkel vonultak keszthelyi, ajkai, tapolcai és badacsonytomaji tűzoltók, akik a felderítést követően két sugárral fékezték meg a tüzet. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lángok nem terjedtek át a lakótérre, azonban a tűz miatt a házrész füsttel telítődött, valamint erősen kormozódott. A beavatkozást nehezítette, hogy az épületben gyúlékony anyagok, valamint propán-bután gázpalackok is voltak, ezek közül a tűzoltók egy benzines kannát, valamint kettő gázpalackot sértetlenül kihoztak az épületből. A káreset kapcsán személyi sérülés nem történt és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

  

A lakóingatlanokban történő helyes tárolási előírásokat betartva megelőzhetők és elkerülhetők a tűzesetek:

Lakásban – ha önálló, egylakásos lakóépületről van szó – legfeljebb húsz liternyi egyes vagy kettes tűzveszélyességi fokozatú folyadék (például benzin) és robbanásveszélyes osztályú aeroszol, valamint legfeljebb hatvan liternyi hármas tűzveszélyességi fokozatú folyadék (pl. gázolaj) tárolható.

Többlakásos épületnél ugyanezen anyagokból lakásonként legfeljebb tíz litert (egyes-kettes fokozatú folyadék és aeroszol), illetve legfeljebb harminc litert (hármas tűzveszélyességi fokozatú folyadék) szabad tartani.

Lakóépülethez, vagy lakás céljára szolgáló épületrészhez tartozó garázsokban parkolóállásonként és tárolóhelyiségenként összesen legfeljebb öt liter üzemanyag és a háztartásban használatos éghető folyadék tárolható – természetesen a gépkocsik tankjában tárolt üzemanyagon felül.

Egyéb garázsokban, gépjárműtároló helyiségekben sem éghető folyadék, sem éghető gáz nem tartható – kivéve a gépjárművek tankjában tárolt mennyiséget.

A szabálytalanul tárolt gyúlékony anyagok mellett a túlzsúfoltság és a helyiségen belüli közlekedők leszűkítése is veszélyforrás lehet.

Egy tűzeset alkalmával ugyanis a beavatkozó állomány nehezebben tudja csak megközelíteni a tűzfészket, a gyorsaság pedig a tűz továbbterjedésének meggátolása szempontjából kulcsfontosságú. Ne helyezzünk tehát menekülési útvonalakba és lépcsőfordulókba nagyméretű szekrényeket illetve tárgyakat, hiszen ezek megnehezíthetik a további épületrészek megközelítését, illetve a bent tartózkodók számára azok elhagyását.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy törekedjünk a vonatkozó intézkedések betartására, hiszen helyes magatartással hatékonyabban védhetjük életünket és anyagi értékeinket egyaránt.

Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások